Airgunner Harry Irons (94) overleden

DRONTEN • Ma 12 november 2018 | 18:05 • Maandag 12 november 2018 | 18:05

De Britse airgunner Harry Irons is afgelopen weekend overleden. Irons was vele jaren aanwezig tijdens de 4 mei-herdenking in Dronten. Dit jaar moest de voormalig boordschutter om gezondheidsredenen verstek laten gaat. Harry Irons is 94 jaar oud geworden.

Irons kwam in 1940 bij de Royal Air Force in dienst. Hij was op dat moment pas 16 jaar oud en dus eigenlijk officieel te jong. Tijdens de oorlog overleefde hij 60 missies aan boord van bommenwerpers als de Lancaster en de Halifax. Een gepensioneerde RAF-navigator omschrijft Irons als 'een echte gentleman, die met een schurkachtige houding in het leven stond'. Harry woonde in Romford, dicht bij Londen. Tot 2017 reed hij met eigen auto naar Dronten.


Nog twee airgunners over
Van de vaste gasten die sinds de jaren zeventig jaarlijks naar Dronten komen, zijn nu alleen nog Tom Rogers en Ron Powers over. Zij zijn de enige twee die in de Tweede Wereldoorlog echt gevlogen hebben. Ook is er steeds een airgunner te gast in Dronten, die wel de opleiding heeft gevolgd maar niet in oorlogssituaties heeft gevlogen. Verder komt al dertig jaar een secretaris van een Airgunners Association naar de herdenking op het Meerpaalplein.

De stichting 4 Mei Herdenking is al enkele jaren bezig met plannen om de dodenherdenking voort te zetten op het moment dat er geen airgunners meer in leven zijn. Daartoe zijn onder andere de banden met de Koninklijke Luchtmacht aangehaald. Zo lang airgunners in staat zijn om de herdenking bij te wonen, blijven zij eregast.


Omroep Flevoland maakte in 2015 een portret van Harry Irons

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel