Zeer drukke nacht voor politie: mannen met wapens aangehouden

FLEVOLAND • Zo 18 november 2018 | 13:27 • Zondag 18 november 2018 | 13:27

De politie heeft nabij Bant twee mannen aangehouden die met verschillende wapens in een auto rondreden. Ze werden in een BMW 3-serie met Pools kenteken op de A6 staande gehouden. Dat schrijft de landelijke politie-eenheid Noordwest op Facebook.

De agenten controleerden het kenteken van de auto en zagen in het politiesysteem dat de auto niet op naam geregistreerd stond. Daarop gaven ze de bestuurders een stopteken.

Dolk
Bij het openen van de bestuurdersdeur zagen de agenten direct een dolk naast de stoel liggen, die 'voorhanden' was en 'gebruiksklaar', schrijft de politie op Facebook. De dienders besloten daarna de auto verder te doorzoeken. Op de bijrijdersstoel vonden ze een voorwerp dat sterk leek op een vuurwapen. Ook troffen ze een ijshockeystick aan die "direct voorhanden lag om als slagwapen gebruikt te worden". De twee mannen van 19 en 22 jaar oud zijn door de agenten aangehouden.

180 km/u
Maar de nacht was voor de agenten nog niet voorbij. Terwijl ze met de arrestantenbus onderweg waren naar het cellencomplex in Almere, werd de politiewagen op de A6 ter hoogte van Lelystad ingehaald door een Volkswagen Golf die ongeveer 180 kilometer per uur reed. Dit terwijl er maximaal 130 kilometer per uur is toegestaan.

De agenten in de arrestantenbus zetten daarop de achtervolging op de snelheidsduivel in. Het lukte de dienders het kenteken van de Golf te noteren en naar de meldkamer door te sturen. Het bleek dat de wagen kort daarvoor in Kampen was gecontroleerd. Daar was het rijbewijs van de bestuurder ingenomen, omdat deze onder invloed van alcohol reed en een ademanalyse weigerde.

Het lukte de agenten de auto tot stoppen te dwingen. De 51-jarige bestuurder uit Lelystad was nog steeds onder invloed van alcohol, maar hij reed dus nu ook zonder rijbewijs én had een rijverbod gekregen. De man werd, samen met de eerder aangehouden mannen, naar Almere gebracht.

Recalcitrant
Op hetzelfde moment dat de Lelystedeling in de dienstauto werd geladen, probeerde een andere politie-eenheid op de A6 bij Almere een Peugeot 108 staande te houden. De politie kreeg de wagen in het vizier toen het over de snelweg aan het slingeren was. De bestuurder van de auto negeerde het stopteken van de agenten en reed ondanks politiezwaailichten en -sirene gewoon door.

Na een korte achtervolging reed de politie de man op de vluchtstrook klem. De bestuurder gedroeg zich recalcitrant. Bij controle bleek de 28-jarige man uit Almere geen rijbewijs te hebben. De politie heeft hem aangehouden en zijn auto in beslag genomen.

Rechter
De twee Poolse bestuurders zullen door de recherche gehoord worden; hun wapens en hun BMW zijn in beslag genomen. De Lelystedeling die met alcohol op, zonder rijbewijs, en met een rijverbod 180 reed op de A6 moet zich voor de rechter verantwoorden. Ook is hij zijn auto kwijt. De Almeerder heeft een proces verbaal gekregen en voor hem is het afwachten of hij zijn auto terugkrijgt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel