Wereldwijde herdenking vermoorde transgenders in Agora Theater

FLEVOLAND • Zo 18 november 2018 | 17:17 • Zondag 18 november 2018 | 17:17

De transgenders die het afgelopen jaar wereldwijd om het leven zijn gekomen door geweld, zijn herdacht in het Agora Theater in Lelystad. Tijdens de jaarlijkse Transgender Gedenkdag werden 369 namen opgelezen van transgenders die afgelopen jaar door geweld om het leven zijn gekomen. Dit is een signaal dat ze nog niet overal in de wereld veilig kunnen leven.

Een transgender is een man of vrouw die zich niet herkent of thuis voelt in zijn of haar lichaam. Het kan gaan om een man die zich een vrouw voelt of om een vrouw die zich man voelt. Ze voelen zich in veel landen onveilig en worden niet zelden bedreigd en/of mishandeld.

Rouwkaarten
De nationale gedenkdag is georganiseerd door Transgender Netwerk Nederland (TNN) en Bureau Gelijke Behandeling. Medewerkers hebben door heel Lelystad rouwkaarten opgehangen van vermoorde transgenders. "Idee daarachter is dat de voorbijganger stil staat bij wat deze medemens is aangedaan door onverdraagzaamheid en onbegrip", zegt Lelystedeling Kristijan Groeneveld.

"De meeste meldingen van vermoorde transgenders komen uit Zuid-Amerika. Maar we weten niet of het daar vaker voorkomt. We hebben namelijk geen idee hoeveel mensen in Afrika gedood worden vanwege hun geaardheid omdat het daar vaak niet eens wordt geregistreerd." Tijdens de herdenking steekt Groeneveld bij elke opgelezen naam een kaarsje aan. In de zaal staan meerdere tafels die helemaal gevuld zijn met waxinelichtjes.

Onverdraagzaamheid
"In Nederland is het een stuk beter dan in landen als Brazilië, Mexico of Kenia", zegt Groeneveld. Maar ook in Nederland is er veel onverdraagzaamheid. Tijdens de bijeenkomst presenteerde TNN een onderzoek naar de veiligheid van transgenders in Nederland. Daaruit blijkt dat transgenders vaker dan anderen te maken hebben met vormen van huiselijk geweld.

"Het zijn vooral vaders en stiefvaders die niet willen accepteren dat hun kind transgender is", zegt Corine van Dun, ambassadeur van TNN. Zij roept de overheid op om crisisruimten in te richten voor kinderen die daardoor met geweld geconfronteerd worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel