Jubilerende boerenglossy komt van onder de trap

FLEVOLAND • Zo 18 november 2018 | 19:12 • Zondag 18 november 2018 | 19:12

Een kijkje achter de schermen van het 5-jarige kwartaalblad Boer&ZO levert een verrassend beeld op. De redactie zit in de gang van het huis van de enige redacteur: Rijk van Vulpen.

Sinds eind 2013 vult Van Vulpen de boerenglossy, die in het buitengebied van Flevoland huis aan huis in de bus valt. Hij legt nu de laatste hand aan het jubileumnummer dat volgende maand uitkomt.

Hij is het blad als liefhebberij begonnen, maar dat is het al lang niet meer. Van Vulpen is er een groot deel van de werkweek mee bezig. Hij schrijft niet alleen de teksten en maakt de foto's, maar ook het vinden van adverteerders is zijn taak.

Melker
Van Vulpen kan niet van het blad leven. Er blijft wel iets over, maar daar is ook alles mee gezegd, stelt de bladenmaker. "Je moet niet te lang stilstaan bij wat je per uur verdient, maar snel verder gaan met de volgende uitgave."

Zijn inkomsten haalt Van Vulpen uit zijn bestaan als melker. Twee avonden en zes ochtenden per week staat hij in een melkstal. Na het melken gaat Van Vulpen om 8 uur 's ochtends naar zijn bureau onder de trap om aan het blad te werken.

Verhalen uit buitenland
Van Vulpen heeft wel eens de vraag gekregen of hij een rondleiding wil geven op de redactie. "Daar ben je snel mee klaar, want dit is alles", zegt hij in zijn woning aan de Zeebiesweg tussen Lelystad en Biddinghuizen.

De bezielde bladenmaker haalt zijn voldoening uit het "nemen van een kijkje in de keuken van agrariërs". Van Vulpen vult Boer&ZO met agrarische verhalen uit Flevoland. Maar voor zijn reportages is hij ook vaak in het buitenland geweest. De afgelopen jaren bezocht Van Vulpen Flevolanders die zijn geëmigreerd naar Duitsland, Denemarken, Polen, Tsjechië en Canada.

Bezorger
Als een uitgave van de persen rolt, zit het er voor Van Vulpen nog niet op. Ook de bezorging van de 4.000 exemplaren komt namelijk voor zijn rekening. Per keer is hij daar 65 tot 70 uur mee kwijt en legt hij 2200 kilometer af.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel