Minister Bruins wil stapje voor stapje meer spoedzorg

LELYSTAD • Wo 21 november 2018 | 10:06 • Woensdag 21 november 2018 | 10:06

Minister Bruno Bruins blijft zich er voor inzetten om stapje voor stapje meer spoedzorg in Lelystad en Emmeloord te krijgen. Bruins zei dat tijdens een debat in de Tweede Kamer over de toekomst van de IJsselmeerziekenhuizen. Hij is opgelucht dat serieuze partijen de ziekenhuiszorg in Flevoland willen overnemen.

De oppositie heeft zware kritiek op de minister na zijn brief van dinsdagavond waarin hij schrijft dat spoedeisende hulp en acute verloskunde op dit moment onmogelijk te behouden zijn in Lelystad.

Bruno Bruins betuigt spijt:

Bruins zei een paar weken geleden dat hij er alles aan zou doen om die afdelingen open te houden, maar dat is volgens hem nu onmogelijk omdat er onvoldoende personeel beschikbaar is. Veel partijen willen weten hoe het kan dat het personeel van het MC Zuiderzee dat tegenspreekt. Minister Bruins zal dat onder de aandacht brengen van het ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk dat de zorg in Lelystad overneemt.

PVV-Kamerlid Fleur Agema voelt zich bedrogen. Volgens haar schuift Bruins de verantwoordelijkheid af op de curatoren en de zorgverzekeraars die geen heil zien in het openhouden van een volwaardig ziekenhuis.

Volgens SP-Kamerlid Henk van Gerven is minister Bruins onbetrouwbaar. Hij zal later in het debat een motie indienen waarin hij oproept om alsnog spoedeisende hulp en acute verloskunde in Lelystad te behouden.

Samenvatting eerste reacties:

Baby's op snelweg geboren
De SGP vindt het onaanvaardbaar dat de afdeling acute verloskunde verdwijnt. SGP-Kamerlid Roelof Bisschop vraagt zich af waarom personeelstekorten elders in het land niet leiden tot het sluiten van afdelingen verloskunde. Voor Bisschop is het een schrikbeeld dat zwangere vrouwen verder moeten reizen en baby's op de snelweg worden geboren.

Regeringspartijen zijn een stuk milder dan de oppositie over de rol en verantwoordelijkheid van minister Bruins. Fracties hechten wel aan diepgaand onderzoek naar de oorzaak van het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen en naar marktwerking in de zorg.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel