Uitgekleed ziekenhuis 'onbegrijpelijk en onacceptabel'

FLEVOLAND • Wo 21 november 2018 | 11:28 • Woensdag 21 november 2018 | 11:28

"Onbegrijpelijk en onacceptabel". Zo reageert wethouder Freek Brouwer van de gemeente Urk op de inhoud van de brief van minister Bruno Bruins over de IJsselmeerziekenhuizen.

De minister schrijft aan de Tweede Kamer dat het niet mogelijk is om in Lelystad volwaardige ziekenhuiszorg te behouden. "Op allerlei manieren hebben we ons standpunt kenbaar gemaakt. Jammer genoeg zonder het gewenste resultaat", aldus Brouwer in een schriftelijke reactie.

Bruins liet aan de kamer weten dat het niet mogelijk is vanwege een tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen en specialisten in de regio Flevoland. Wel kan er een ziekenhuis behouden worden waar patiënten terecht kunnen voor alle poliklinische zorg en laagcomplexe operaties. Voor spoedeisende hulp moet uitgeweken worden naar andere ziekenhuizen.

In Noordoostpolder wil de Antonius Zorggroep de bestaande spoedpost in Emmeloord voortzetten. Bruins verwacht dat volgende week een officieel akkoord wordt bereikt tussen de curator en de zorggroep. Complexe zorg wordt aangeboden in Antonius in Sneek of in andere grote ziekenhuizen in de regio.

"De patiëntveiligheid moet gewaarborgd worden. En dat is met deze plannen zeker niet het geval."

— Freek Brouwer, wethouder Urk

De gemeente Urk maakt zich zorgen over de wettelijke normtijd van 45 minuten voor het bereiken van een SEH. Volgens de wethouder wordt die norm nu in alle andere Flevolandse gemeenten gehaald, behalve Urk.

Wethouder Brouwer: "De uitbouw van poliklinische activiteiten van Antonius in Noordoostpolder heeft voor Urk geen enkele waarde als het gaat om acute zorg. Ook niet een spoedpost waarover in de brief van de minister gesproken wordt. De patiëntveiligheid moet gewaarborgd worden. En dat is met deze plannen zeker niet het geval."

Provincie zeer teleurgesteld in Bruins
De provincie zegt woensdag in een brief aan Bruins 'zeer teleurgesteld' te zijn dat er bij een doorstart geen plaats is voor spoedeisende hulp en acute verloskunde. Het college van Gedeputeerde Staten vindt dit niet te rijmen met het doel van de minister om te komen tot duurzaam en volledig behoud van deze zorg. De provincie doet een nadrukkelijk beroep op de minister om zo snel mogelijk met St Jansdal en zorgprofessionals in gesprek te gaan over alternatieve mogelijkheden voor complexe spoedeisende hulp en acute verloskunde.

De provincie kondigt aan zelf een onderzoek te gaan doen naar de zorg in Flevoland, zodat die voor de toekomst goed is geregeld. Het onderzoek wordt uitgevoerd samen met KPMG.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel