'Meer zorgmijders door verdwijnen ziekenhuis'

LELYSTAD • Di 27 november 2018 | 13:22 • Dinsdag 27 november 2018 | 13:22

Huisartsen in Lelystad luiden de noodklok. Volgens hen zijn er veel patiënten die niet doorverwezen willen worden naar een ziekenhuis in een andere gemeente. Deze zorgmijders weigeren de benodigde zorg omdat ze het niet kunnen betalen om te reizen naar een ziekenhuis buiten de stadsgrenzen.

Dat kan hele gevaarlijke situaties opleveren, vertelt huisarts Joyce Dasi. "Ik was op huisbezoek bij een COPD-patiënt met ernstige benauwdheidsklachten. Hij was het hele weekend al benauwd en ook al op de eerste hulp geweest. Eigenlijk moest hij opgenomen worden in het ziekenhuis. Hier zijn vaak meer mogelijkheden dan thuis. Hij weigerde dat omdat zijn vrouw niet kan autorijden en de kinderen niet in de buurt wonen. Ik heb de medicatie verder verhoogd, maar had hem liever doorgestuurd naar het ziekenhuis. Later op de dag belde zijn vrouw dat het echt niet meer ging. Uiteindelijk is hij zeer ernstig ziek met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Omdat hij pas laat de noodzakelijke medische zorg kreeg, duurt zijn herstel mogelijk ook veel langer."

Collega-huisarts Ingrid Letsch vult aan: "Ook de druk op de Huisartsenpost neemt toe door zorgmijders. We zien daar veel meer ernstig zieke patiënten, die eigenlijk al eerder naar hun eigen huisarts hadden gemoeten. Maar dit niet doen, omdat ze bang zijn voor een ziekenhuisopname.”

Geen geld voor trein of bus
Geld voor vervoer speelt vaak een rol, vertelt Letsch. "Veel Lelystedelingen hebben net genoeg geld om rond te kunnen komen. Ze hebben geen auto om naar Harderwijk of Almere te rijden. Familieleden hebben geen geld voor de trein of bus om op bezoek te komen. Mensen begrijpen niet dat ze voor 'gewone zorg' niet meer in Lelystad terecht kunnen."

Reiskosten voor het vervoer van patiënten worden niet altijd vergoed door zorgverzekeraars en er geldt een eigen bijdrage van zo'n honderd euro. Daarnaast moet er eerst toestemming gevraagd worden bij de zorgverzekeraar.

Letsch vertelt dat het daarbij juist gaat om de meest kwetsbare mensen. "Het zijn vaak ouderen, maar ook mensen die door hun chronische ziekte geen baan meer hebben, of mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking. Juist deze mensen hebben de medische zorg nodig en juist zij besluiten dat ze niet opgenomen willen worden in een ander ziekenhuis. Daar maken wij ons als huisartsen ernstige zorgen over. De impact op deze kwetsbare groep patiënten wordt te weinig meegewogen."

'Zeer ingrijpend'
Zorgmijden kan nooit helemaal verholpen worden, geeft de huisarts toe. "Maar het zou zo veel helpen wanneer inwoners gewoon in Lelystad naar het ziekenhuis kunnen. Voor een bezoek aan de polikliniek, maar ook voor kortdurende opnames. Ik hoop dat de mensen die hier over beslissen begrijpen hoe ingrijpend het is voor de inwoners van Lelystad als het ziekenhuis sluit."

Het is niet voor het eerst dat er alarm wordt geslagen over zorgmijders in verband met de sluiting van het ziekenhuis. Ook de Flevolandse Patiëntenfederatie is bang dat mensen over mensen die de zorg gaan mijden omdat ze de reiskosten niet kunnen betalen.

Deel artikel

reacties (22)

 • Fernanda

    Do 29 november 2018 Donderdag 29 november 2018

  Wat een reacties weer, waaruit wel blijkt dat de beste stuurlui weer aan wal staan. Makkelijk om te zeggen krokodillen tranen want vele dorpen maken zelfde mee(voorzieningen verdwijnen) maar we hebben het hier niet over een dorp maar een provincie hoofdstad die vrij geïsoleerd ligt cheografisch. In Amsterdam is er 3 km van het failliiete ziekenhuis een ander volwaardig ziekenhuis met SEH etc maar in lelystad in een klap niet meer. Het lijken eerder politieke spelletjes en de macht van de zorgverzekering dan dat de inwoners van lelystad en omstreken er Invloed op hebben. De voormalige directeur van het st Jansdal zit nu bij de directie van Zilveren Kruis. Dus komt de overname door het st Jansdal het zilveren kruis wel goed uit en wat is het nieuwste bericht over Zilveren kruis: mensen met een budgetpolis van zilveren kruis kunnen niet meer terecht in 2019 bij St Jansdal en ook niet in lelystad. En vaak zijn juist de genoemde zorgmijders degene die een budgetpolis hebben.. Al dan niet omdat ze in de bijstand zitten en niet meer geld hebben. En de minister wil dat het ziekenhuis met rust word gelaten?zodat de deksel weer op de beerput kan. Niemand uit de politiek die hier tegen op staat.

  reageer
 • Kul

    Wo 28 november 2018 Woensdag 28 november 2018

  Hoe betalen mensen hun huur als ze niet eens 8 euro voor een treinkaartje hebben als ze ernstig ziek zijn? Wat is dat voor verdraaiing van het probleem?
  Je gezondheid gaat toch voor? Stop een tientje in een koekjes pot voor het geval er iets gebeurt.
  Klinkt als propaganda omdat mensen het niet kunnen hebben dat ze een paar euro moeten uitgeven. Lekker opblazen die situatie en straks dood op je bank gevonden worden omdat je uit principe geen treinkaartje wilde kopen.
  P.s. Als je je rekeningen niet kan betalen is je huis te duur en je salaris te laag. Koop kleiner en zoek een nieuwe baan.
  We hebben onze financiële zekerheid voor 99% zelf in handen.

  reageer
 • Flevoburger

    Wo 28 november 2018 Woensdag 28 november 2018

  Koop kleiner? Hmmm jij hebt duidelijk inzicht in de woningmarkt. ( grapjas) Daarbij zijn er ook nog mensen die huren. Wij zouden bijvoorbeeld graag kleiner/goedkoper willen wonen maar die woningen zijn er gewoon niet. Alhoewel ik gewoon een volledige baan heb, heb ik de afgelopen jaren flink gesolliciteerd.
  Jouw reactie vind ik kenmerkend voor de huidige maatschappij en da's best wel zorgelijk.

 • Alexandros

    Wo 28 november 2018 Woensdag 28 november 2018

  Zo simpel werkt dat niet. Vervoersarmoede is een groot probleem voor mensen met mentale problemen. Junkies, tienermoeders, zware autisten en dementerenden om een paar op te noemen. Het wordt nogal vaak over het hoofd gezien dat dit soort problemen niet zomaar kunnen verdwijnen. Dit soort mensen kun je niet aan hun eigen lot overlaten of afhankelijk laten zijn van hun familie, maar ze horen ook niet allemaal thuis in de gevangenis. Buiten de gevangenis heb je toch vervoer nodig voor goede zorg, kansen op werk en onderwijs en eten. Dit regelt zich niet vanzelf, dus moeten de zaken hiervoor goed geregeld zijn. Met het wegvallen van het ziekenhuis zijn opeens de ouderen en tienermoeders aangewezen op het OV. Voor junkies en andere soort daklozen is er geen zorg meer in Lelystad als ze out gaan of zo. Die moeten dus vaker met de trein naar Almere en dat gaat meer geweldsincidenten opleveren op de binnen de NS toch al beruchte lijn Lelystad - Amsterdam. Dit soort figuren reist namelijk vrijwel altijd zwart, want een retourtje naar Almere is toch weer 5 gram wiet.

 • Poldermens

    Wo 28 november 2018 Woensdag 28 november 2018

  Bestaan er in Lelystad geen buren, vrienden en kennissen die elkaar willen helpen om op bezoek te gaan bij iemand die in het ziekenhuis ligt?

  reageer
 • Ronny Roethof

    Do 29 november 2018 Donderdag 29 november 2018

  Ze willen wel, ze moeten alleen zelf ook werken om dit kloteland te betalen.. je word gewoon kaalgevreten door de staat.

 • GHYTR

    Di 27 november 2018 Dinsdag 27 november 2018

  Het lijkt wel of Achmea een aantal mensen heeft ingehuurd om hier commentaren te geven en de zaak te "downplayen". Ik zie hier echt hardvochtige reacties net alsof alle mensen die nu gedupeerd zijn, allemaal rokers zijn. En voor diegenen die dat denken kun je ook al vele jaren gestopt zijn en dan alsnog ziek worden. 30 jaar geleden wisten mensen niet dat je ziek werd van roken. Eigenlijk voel ik plaatsvervangende schaamte voor deze harde commentaren.

  reageer
 • Thomas

    Wo 28 november 2018 Woensdag 28 november 2018

  Nee, maar het zijn wel behoorlijke krokodillentranen nu Lelystad exact hetzelfde moet doen als de meeste dorpen in Nederland toch al moesten.

  Ook het stelselmatige linkse haatzaaien over deze zaak ergert me mateloos.

 • Lies

    Di 27 november 2018 Dinsdag 27 november 2018

  @Ron helaas wordt er misbruik gemaakt van dat begrip hebben voor...

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Anoniem

    Di 27 november 2018 Dinsdag 27 november 2018

  Trouwens die z.g zorgmijders zijn al jaren aan het mijden. Sinds de eigen bijdrage van start is gegaan hebben ze gekozen voor het mijden.
  Veelal niet door b.v de sigaretten uit hun leven te bannen.

  reageer
 • Antoinette

    Di 27 november 2018 Dinsdag 27 november 2018

  Al gemeld op de site van LMZ; landelijk meldpunt zorg?

  reageer
 • Hhennie

    Di 27 november 2018 Dinsdag 27 november 2018

  Heb vanmiddag contact gehad net zilveren kruis,werd toch echt gezegd dat er met mijn polis geen vergoeding is.

  reageer
 • Christien

    Di 27 november 2018 Dinsdag 27 november 2018

  Dat zou toch bij de konijnen zo onbeschoft zijn zeg! Zeker van dat Zilveren Kruis!

 • Anoniem

    Di 27 november 2018 Dinsdag 27 november 2018

  Dan spreken ze daar met 2 monden, mij werd duidelijk verteld dat tot einde jaar, gezien de vreemde situatie absoluut zaken worden vergoed.

 • Anoniem

    Di 27 november 2018 Dinsdag 27 november 2018

  Ga naar DSW, veel betere verzekeraar.

 • Bertus Braafjes

    Di 27 november 2018 Dinsdag 27 november 2018

  Toen wij hier kwamen wonen heb ik dat besluit nooit af laten hangen van het feit of er nu wel of geen ziekenhuis was. Maar ja, zoveel jaar terug was iedereen uit mijn gezin (nog) kipfit en geen gezondheidsklachten. Was er iets met tanden of kiezen aan de hand wat de tandarts niet kon verhelpen dan ging je daarvoor naar Kampen, daar zat de dichtstbijzijnde kaakchirurg.

  reageer
 • Dokter

    Di 27 november 2018 Dinsdag 27 november 2018

  Sneu voor meneer, maar hoe ging hij dan naar ziekenhuis Lelystad ? Op de fiets ?

  reageer
 • Antoinette

    Di 27 november 2018 Dinsdag 27 november 2018

  Er is zeker een groep patiënten die op de fiets of scootmobiel naar de seh komen.

 • Lies

    Di 27 november 2018 Dinsdag 27 november 2018

  Er zal vast wel weer een potje geld bij de gemeente beschikbaar zijn...

  reageer
 • Bregtje

    Di 27 november 2018 Dinsdag 27 november 2018

  U heeft toch niets tegen een spaarpotje? Altijd handig en vooral verstandig!

 • Jan

    Di 27 november 2018 Dinsdag 27 november 2018

  en helaas wonen er nogal wat mensen in lelystad die binnen deze categorie vallen. Iets voor het gemeentebestuur? Vele zieltjes maken schijnbaar toch geen vreugd, oftewel je kunt de stad wel kunstmatig laten groeien, maar of dit de algehele kwaliteit van leven ook bevorderd? Ik betwijfel het ten zeerste.

  reageer
 • Gebruiker

    Di 27 november 2018 Dinsdag 27 november 2018

  Deze reactie is verwijderd door de redactie

 • Giselda

    Di 27 november 2018 Dinsdag 27 november 2018

  Dit is echt flauwekul. Grote delen van Nederland hebben geen ziekenhuis. Typisch Lelystad geneuzel dit, vooral flink in die slachtofferrol blijven en hopen dat de kijk mij eens zielig zijn subsidies lekker doorbetaald worden. Ga eens kijken hoeveel mensen daar zonder blikken of blozen voor 100 euro peuken staan te pinnen, maar ach geen geld hebben voor eten.

  reageer
 • Lies

    Di 27 november 2018 Dinsdag 27 november 2018

  Kan je geen ongelijk geven...

 • Ron

    Di 27 november 2018 Dinsdag 27 november 2018

  Ja en jij kijkt zeker ook mee hoe dat dan tot stand is gekomen want oordelen over andere is veel makkelijker dan begrip te hebben voor een medemens.

 • WOLF

    Di 27 november 2018 Dinsdag 27 november 2018

  Het is niet alleen het niet kunnen betalen van de ov kosten dat mensen zorg gaan mijden maar ook de slechte frequentie van het ov naar Harderwijk Geregeld gaat er maar 1 bus per uur en als er twee bussen per uur gaan dan zitten die vaak vol door leerlingen van scholen in Harderwijk.

  reageer
 • Sam

    Do 29 november 2018 Donderdag 29 november 2018

  Wat is nu eigenlijk het probleem. De meeste zorg kan gewoon in Lelystad, behalve de SEH en acute verloskunde. Daar kan natuurlijk nog wel iets bijkomen. Dus zo vaak hoeft men niet naar Almere of Harderwijk.
  Ik woon zelf in de NOP en heb daarvoor gekozen toen wij nog een volwaardig ziekenhuis hadden. Accepteer en ga door! Stop met klagen en die slachtofferrol te zoeken. Staat het je niet aan? Verhuis naar een plaats waar een ziekenhuis zit. Geen geld voor? Denk in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden!

 • Nellie

    Di 27 november 2018 Dinsdag 27 november 2018

  Er zijn toch echt meer gemeenten in Nederland waar geen ziekenhuis is hoor. Het begint nu echt een rare discussie te worden. Waar ik vroeger woonde was ook geen ziekenhuis om te hoek en zonder auto onder je gat moesten we ook met het OV naar een andere plaats.

  reageer
 • Gebruiker

    Di 27 november 2018 Dinsdag 27 november 2018

  Deze reactie is verwijderd door de redactie

 • Gebruiker

    Di 27 november 2018 Dinsdag 27 november 2018

  Deze reactie is verwijderd door de redactie

 • Jordi

    Di 27 november 2018 Dinsdag 27 november 2018

  Moet dit als nieuws de wereld ingaan? Dit nieuws is "OUDE KOEK" deskundigen van B&W,Gemeenteraad,Curatoren,Minister en Zorgverzekeraars wisten al lang dat dit zou
  gebeuren.Slaap zacht inwoners of kom massaal in actie, de genoemde partijen slapen zacht en laten u gewoon creperen.

  reageer
 • JW

    Di 27 november 2018 Dinsdag 27 november 2018

  Ik word wat moe van de discussie geen geld om naar ander zkhs te gaan en daarom te wachten.... zelf woonachtig in de NOP, zelfs geen huisarts in het dorp, altijd afhankelijk van eigen vervoer..... mensen in de NOP weten niet beter dan dat ze moeten reizen.... wat maakt Lelystad nu zo anders??

  reageer
 • Anoniem

    Di 27 november 2018 Dinsdag 27 november 2018

  @Koos, dat wetende heeft vooral Loek Winter toch behoorlijk van zo'n groep weten te profiteren. Neem me niet kwalijk. En waar de vogel nu uithangt weet geen hond. Het was een leuk probeersel..

 • Chantal

    Di 27 november 2018 Dinsdag 27 november 2018

  Volgens mij heb je zelf gekozen dan om in een dorp te wonen hier hebben we toch echt gekozen om in de stad te wonen met ziekenhuis. Daarbij denk niet dat je nu staat te springen als er iets met je gebeurt voorheen met de ambulance binnen pakweg 20 min nu mag je hopen dat je altijd aankomt om geholpen te worden

 • Gebruiker

    Di 27 november 2018 Dinsdag 27 november 2018

  Deze reactie is verwijderd door de redactie

 • Katja

    Di 27 november 2018 Dinsdag 27 november 2018

  Omdat het er wel was, maar nu niet meer is.

 • Stephan

    Di 27 november 2018 Dinsdag 27 november 2018

  Tja waar was dat nou ook alweer voor afgelopen zondag een ziekenhuis omarmen. Ach laten we het er maar ophouden dat niemand gebaat is met de sluiting v.h. ziekenhuis. Of waren er toch nog zakkenvullers de afgelopen jaren? Heel schrijnen dat dit kan gebeuren Nederland in 1 van de grootste welvaartslanden.

  reageer
 • Harry Hieper

    Di 27 november 2018 Dinsdag 27 november 2018

  Dit soort (nep-) onzinverhalen gaan we de komende tijd meer zien. Wen er maar aan.

  reageer
 • Harry

    Di 27 november 2018 Dinsdag 27 november 2018

  Is voor inwoners noordoostpolder al jaren.

  reageer
 • Hhennie

    Di 27 november 2018 Dinsdag 27 november 2018

  Ik hoor net dat je met een budget basis verzekering ook niet terecht kunt in st.jansdal.
  Wordt niet vergoed.
  Maakt de keuze voir een ander ziekenhuis makkelijker.
  Allemaal naar almere,hopelijk hebben ze daap personeel genoeg.

  reageer
 • Anoniem

    Di 27 november 2018 Dinsdag 27 november 2018

  Tot einde van dit jaar kan je er nog wel terecht vertelde me dame van Verzekeringsmij. Het was niet te voorzien voor patienten die gebruik maakten van MC Zuiderzee, vandaar! Uitkijken dus welke Verzmij volgend jaar wel een contract heeft afgesloten met St Jansdal.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert