'Meer zorgmijders door verdwijnen ziekenhuis'

LELYSTAD • Di 27 november 2018 | 13:12 • Dinsdag 27 november 2018 | 13:12

Huisartsen in Lelystad luiden de noodklok. Volgens hen zijn er veel patiënten die niet doorverwezen willen worden naar een ziekenhuis in een andere gemeente. Deze zorgmijders weigeren de benodigde zorg omdat ze het niet kunnen betalen om te reizen naar een ziekenhuis buiten de stadsgrenzen.

Dat kan hele gevaarlijke situaties opleveren, vertelt huisarts Joyce Dasi. "Ik was op huisbezoek bij een COPD-patiënt met ernstige benauwdheidsklachten. Hij was het hele weekend al benauwd en ook al op de eerste hulp geweest. Eigenlijk moest hij opgenomen worden in het ziekenhuis. Hier zijn vaak meer mogelijkheden dan thuis. Hij weigerde dat omdat zijn vrouw niet kan autorijden en de kinderen niet in de buurt wonen. Ik heb de medicatie verder verhoogd, maar had hem liever doorgestuurd naar het ziekenhuis. Later op de dag belde zijn vrouw dat het echt niet meer ging. Uiteindelijk is hij zeer ernstig ziek met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Omdat hij pas laat de noodzakelijke medische zorg kreeg, duurt zijn herstel mogelijk ook veel langer."

Collega-huisarts Ingrid Letsch vult aan: "Ook de druk op de Huisartsenpost neemt toe door zorgmijders. We zien daar veel meer ernstig zieke patiënten, die eigenlijk al eerder naar hun eigen huisarts hadden gemoeten. Maar dit niet doen, omdat ze bang zijn voor een ziekenhuisopname.”

Geen geld voor trein of bus
Geld voor vervoer speelt vaak een rol, vertelt Letsch. "Veel Lelystedelingen hebben net genoeg geld om rond te kunnen komen. Ze hebben geen auto om naar Harderwijk of Almere te rijden. Familieleden hebben geen geld voor de trein of bus om op bezoek te komen. Mensen begrijpen niet dat ze voor 'gewone zorg' niet meer in Lelystad terecht kunnen."

Reiskosten voor het vervoer van patiënten worden niet altijd vergoed door zorgverzekeraars en er geldt een eigen bijdrage van zo'n honderd euro. Daarnaast moet er eerst toestemming gevraagd worden bij de zorgverzekeraar.

Letsch vertelt dat het daarbij juist gaat om de meest kwetsbare mensen. "Het zijn vaak ouderen, maar ook mensen die door hun chronische ziekte geen baan meer hebben, of mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking. Juist deze mensen hebben de medische zorg nodig en juist zij besluiten dat ze niet opgenomen willen worden in een ander ziekenhuis. Daar maken wij ons als huisartsen ernstige zorgen over. De impact op deze kwetsbare groep patiënten wordt te weinig meegewogen."

'Zeer ingrijpend'
Zorgmijden kan nooit helemaal verholpen worden, geeft de huisarts toe. "Maar het zou zo veel helpen wanneer inwoners gewoon in Lelystad naar het ziekenhuis kunnen. Voor een bezoek aan de polikliniek, maar ook voor kortdurende opnames. Ik hoop dat de mensen die hier over beslissen begrijpen hoe ingrijpend het is voor de inwoners van Lelystad als het ziekenhuis sluit."

Het is niet voor het eerst dat er alarm wordt geslagen over zorgmijders in verband met de sluiting van het ziekenhuis. Ook de Flevolandse Patiëntenfederatie is bang dat mensen over mensen die de zorg gaan mijden omdat ze de reiskosten niet kunnen betalen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel