Onderzoek hoe statushouders toch woning kunnen krijgen

LELYSTAD • Wo 28 november 2018 | 18:13 • Woensdag 28 november 2018 | 18:13

De gemeente Lelystad gaat onderzoeken hoe statushouders in 2019 toch een woning kunnen krijgen. De gemeente doet dit omdat eerder is besloten dat statushouders geen voorrang meer krijgen op een sociale huurwoning.

De verplichting om statushouders voorrang te geven is door het Rijk opgeheven. Wel bestaat nog steeds een verplichting om jaarlijks een bepaalde hoeveelheid statushouders een woning te geven. Als dat doel niet gehaald wordt kan de provincie ingrijpen. Die zorgt dan alsnog dat een woning vrijkomt. De gemaakte kosten worden vervolgens verhaald op de 'nalatige' gemeente. Tot nu toe ligt Lelystad naar eigen zeggen op schema.

Lelystad gaat in gesprek met woningcorporatie Centrada en huurdersorganisatie HVOB om een plan voor komend jaar te maken.

Wachttijden lopen op
De motie tegen de voorrang van statushouders op de woningmarkt werd onder meer gesteund door de VVD, Leefbaar Lelystad, PVV en de InwonersPartij. De politici zien de wachttijden voor huurwoningen extra oplopen en dat leidt volgens deze partijen tot onvrede bij andere woningzoekenden in Lelystad.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel