Zieke essen langs A6 worden gekapt

NOORDOOSTPOLDER • Do 6 december 2018 | 15:56 • Donderdag 6 december 2018 | 15:56

Maandag start Rijkswaterstaat met het verwijderen van ongeveer 14.000 essen langs de A6 tussen Urk en Lemmer. Veel van de bomen hebben essentaksterfte en kunnen daarom omvallen. Om de veiligheid te kunnen waarborgen gaat Rijkswaterstaat de bomen die dicht bij de snelweg staan weghalen.

De klus zal zo'n negen weken duren. De bomen zullen vooral bij op- en afritten en in zijbermen weggehaald worden. Het gekapte hout zal zoveel mogelijk worden hergebruikt.

Eerder dit jaar zijn veel essen in de middenberm van de snelweg preventief weggehaald, omdat ze op de weg dreigden te vallen. Door schimmelvorming raken de houtvaten van de bomen verstopt, daardoor kunnen delen plotseling afbreken.

Het herplanten van de bomen vindt waarschijnlijk plaats in 2020. Het planten van nieuwe bomen kost volgens Rijkswaterstaat veel tijd. Er moet een goed inrichtingsplan gemaakt worden. Overige bomen en planten blijven wel staan, waardoor eerst gekeken moet worden hoeveel 'groen' er overblijft.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel