Boswachters weg na ethische bezwaren afschieten herten

LELYSTAD • Vr 7 december 2018 | 6:13 • Vrijdag 7 december 2018 | 6:13

Twee van de vier boswachters in de Oostvaardersplassen zijn deze zomer op eigen verzoek overgeplaatst naar andere natuurgebieden. De boswachters hadden ethische bezwaren tegen het afschieten van gezonde herten en wilden daar niet aan meewerken.

"Ze hebben zich jarenlang ingezet voor het afschieten van enkel de dieren die te zwak waren om de winter te overleven. Toen het nieuwe beleid kwam, waarbij de populatie moest worden uitgedund en honderden gezonde herten de komende tijd moeten worden gedood, zijn de boswachters bij zichzelf te rade gegaan", zo verklaart Staatsbosbeheer-woordvoerder Joke Bijl het verzoek tot overplaatsing. "Wij hebben als organisatie daar respect voor en bieden daar de ruimte voor. Zij zijn elders bij Staatsbosbeheer aan het werk."

Donderdag besliste de rechter dat het afschieten van de herten definitief door kan gaan, ondanks eerdere rechtszaken om dat te voorkomen. Volgende week zullen de boswachters van Staatsbosbeheer het natuurgebied intrekken om de hertenpopulatie terug te brengen naar 490 herten. Dat betekent dat er ruim 1800 herten afgeschoten moeten worden.

De situatie in het natuurgebied levert veel maatschappelijke onrust op. Actievoerders hebben eerder dieren illegaal bijgevoerd en verschillende boswachters werden met de dood bedreigd. Staatsbosbeheer geeft aan bij het afschieten volgende week op alles voorbereid te zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel