5,5 jaar cel voor Leendert R. wegens cokesmokkel met Z-181

URK • Vr 7 december 2018 | 10:47 • Vrijdag 7 december 2018 | 10:47

Urker Leendert R. is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot 5,5 jaar cel. De rechters achten bewezen dat hij medeplichtig is geweest aan het drugstransport met de viskotter Z-181. R. wordt gezien als één van de opdrachtgevers van de deal.

De straf valt net iets hoger uit dan de vijf jaar die het OM had geëist. Naast Leendert R. zijn ook twee andere mannen veroordeeld. Mohammed S. kreeg 13 jaar en 5 maanden, Ferry B. kreeg 4,5 jaar cel. S. wordt door de rechtbank eveneens rechtstreeks aan het transport met de Z-181 gelinkt, voor B. geldt dat niet. Wel maakten de drie sinds 2015 gezamenlijk onderdeel uit van een criminele organisatie die bezig is geweest met meerdere drugstransporten.

Versleutelde berichten
Als bewijs voor de veroordeling voerde het OM onderschepte PGP-berichten op. Dit zijn berichten die verstuurd werden met telefoon waarvan de gebruikers dachten dat ze versleuteld waren. Justitie is er echter in geslaagd om die versleuteling onderuit te halen.

261 kilo cocaïne
Vorig jaar werd aan boord van het schip 261 kilo cocaïne gevonden. In mei van dit jaar werden al vijf anderen veroordeeld voor betrokkenheid bij het transport met de Z-181. Zij worden gezien als de uitvoerders, Leendert R. en Mohammed S. als degenen die achter het transport zitten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel