Minister: dit voorjaar eerste voorstel voor hogere vliegroutes

FLEVOLAND • Vr 7 december 2018 | 21:43 • Vrijdag 7 december 2018 | 21:43

Minister Van Nieuwenhuizen komt in het voorjaar met de eerste voorstellen, die voor 2023 een einde moeten maken aan de lage vliegroutes van en naar Lelystad Airport. Dat antwoordt zij vrijdag op vragen van GroenLinks, SP en 50Plus.

De minister presenteert in het voorjaar samen met de staatssecretaris van Defensie een zogeheten startbesluit voor de herindeling van het civiele en militaire luchtruim. Hoewel de herindeling in fasen zal verlopen, zijn tussentijds al verbeteringen mogelijk.

Op de vraag van de fracties of de omstreden laagvliegroutes in 2023 zoals beloofd verleden tijd zijn, antwoordt de minister dat zij zal aangeven “welke verbeterstappen nog voor 2023 doorgevoerd zullen worden. Daartoe behoren in ieder geval verbeteringen die voor die datum een einde moeten maken aan belemmeringen om op de aansluitroutes van Lelystad Airport zoveel mogelijk ongehinderd te kunnen doorklimmen.”

Van Nieuwenhuizen onderschrijft dat verbeteringen voor de aansluitroutes ''randvoorwaardelijk'' zijn om Lelystad Airport te kunnen laten groeien boven de 10.000 vliegtuigbewegingen. Vliegverkeer van en naar Lelystad hoeft dan niet meer onder het verkeer van en naar Schiphol te blijven: ''Hierdoor kan standaard zoveel mogelijk ongehinderd doorgeklommen worden.''

De vliegroutes zijn al twee jaar het omstreden punt rond de uitbreiding van Lelystad Airport, omdat er over Overijssel en Gelderland lang op 1800 meter moet worden gevlogen.

De Tweede Kamer heeft op 18 december met de minister een debat over Lelystad Airport.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel