MC Zuiderzee neemt weer patiënten aan

LELYSTAD • Di 11 december 2018 | 16:05 • Dinsdag 11 december 2018 | 16:05

Het MC Zuiderzee ziekenhuis in Lelystad neemt sinds maandag weer nieuwe patiënten aan voor de poliklinieken. Dat schrijft het ziekenhuis aan de huisartsen.

Volgens de brief zijn nieuwe patiënten welkom bij artsen van de vakgroepen dermatologie, interne geneeskunde, kindergeneeskunde, longen, maag-darm- en leverziekten, neurologie, radiologie, cardiologie, medische psychologie, orthopedie, chirurgie, keel-neus-oorheelkunde, urologie en kaakchirurgie. De curator is nog steeds bezig na te gaan hoeveel personeel er voor deze afdelingen beschikbaar is.

Het ziekenhuis had gehoopt de afdeling voor dagbehandeling donderdag ook weer te openen, maar dit blijkt nog niet mogelijk. Eerst moeten de operatiekamers opnieuw worden gekeurd, nadat ze sinds 13 november buiten gebruik zijn geweest.

Nieuws over zorg steeds uitgesteld
Aanvankelijk zou de curator twee weken geleden al melden wanneer de zorg weer zou worden opgeschaald, nadat die sinds het faillissement van 25 oktober stapsgewijs was afgebouwd. Bekendmaking van het zogeheten zorgprofiel is steeds uitgesteld, omdat het veel tijd vergt om uit te zoeken wie tot 1 maart in dienst blijft en van wie het arbeidscontract niet wordt verlengd. Na maart neemt St Jansdal uit Harderwijk de ziekenhuizen in Lelystad en Dronten over.

Bonden klagen over radiostilte
Ook de vakbonden klagen over de gebrekkige informatie. Volgens Chantal van Dijk van het CNV hanteert de curator een 'ongekende lange radiostilte'. De bonden hopen donderdagmiddag eindelijk meer te horen. Er is dan een gesprek met de curator en aansluitend een bijeenkomst voor het personeel.

Personeel MC zoekt elders werk
Isala Klinieken in Zwolle zegt inmiddels zo'n zestien ex-werknemers van de MC IJsselmeerziekenhuizen te hebben aangenomen. Zo'n honderd mensen hebben gesolliciteerd op vacatures of hebben zelf een brief gestuurd. Volgens woordvoerder Monique de Haan heeft Isala vooral functies ingevuld waarvoor doorgaans moeilijk personeel te vinden is, zoals medewerkers voor de spoedeisende hulp of intensive care.

Isala ziet sinds het faillissement slechts een 'klein stroompje' extra patiënten vanuit de polder naar Zwolle komen. Antonius meldt zo'n 19 procent meer poliklinische bezoeken en dagbehandelingen bij de vestiging in Emmeloord.
Ook St Jansdal en het Flevoziekenhuis in Almere hebben werknemers in dienst genomen, maar kunnen geen exacte aantallen geven.

Kerstpakket St Jansdal
Ziekenhuis St Jansdal uit Harderwijk heeft, naast de eigen medewerkers, ook alle medewerkers en ex-medewerkers van de MC IJsselmeerziekenhuizen met hun gezinsleden uitgenodigd voor een kerstpakkettenmarkt. Deze markt wordt jaarlijks georganiseerd door het ziekenhuis. "De medewerkers gaan door een zware tijd en op deze manier willen we hen toch een ontspannende dag geven", aldus een woordvoerder van St Jansdal.

In totaal zijn 1000 personeelsleden van de IJsselmeerziekenhuizen uitgenodigd. 700 van hen hebben aangeven op de uitnodiging in te gaan. De kerstpakkettenmarkt wordt gehouden in het Dolfinarium. Daar staan verschillende stands met spullen waar personeel zelf een kerstpakket kan samenstellen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel