Bejaarde oplichter gaat ruim zes jaar de cel in

LELYSTAD • Wo 12 december 2018 | 21:30 • Woensdag 12 december 2018 | 21:30

Een 77-jarige man uit Lelystad is woensdag veroordeeld tot 6,5 jaar gevangenisstraf, negen maanden meer dan het OM had geëist. De verdachte heeft in Amsterdam tien bejaarden opgelicht met een babbeltruc.

De Lelystedeling was volgens zijn slachtoffers een lange, keurig geklede en beschaafd pratende man. Hij haalde steeds dezelfde truc uit. De man vertelde dat hij een nieuwe buurman was en dat zijn dochter een keuken had besteld. Een klein deel van het bedrag voor die keuken moest volgens de babbeltruc nog betaald worden. Zijn dochter, een stewardess, was er alleen nog niet en de keukenleverancier stond op het geld te wachten, vertelde de oplichter. Alle slachtoffers trapten er in en leenden hem een paar honderd euro.

De verdachte heeft alle oplichtingszaken bekend. Alleen ontkende hij dat hij een slachtoffer had bedreigd met een pistool. De rechtbank oordeelde ook dat er te weinig bewijs voor die bedreiging was.

Lang strafblad
Sinds de jaren negentig is de Lelystedeling talloze keren veroordeeld. Hij heeft in totaal al 25 jaar gevangenisstraf uitgezeten. In de gevangenis is hij een modelgedetineerde, en hij voelt zich volgens de reclassering nergens anders thuis.

Voor de oplichting eiste de officier van justitie drie jaar en negen maanden cel. Daarnaast moet de oplichter nog twee jaar cel uitzitten omdat hij na zijn laatste proefverlof niet terugkeerde naar de gevangenis. Het OM kwam zo in totaal op een celstraf van 5 jaar en 9 maanden.

Bedreigd door medegevangenen
Zijn advocaat legde uit dat de bejaarde niet terugkwam van zijn proefverlof omdat hij zou zijn bedreigd door medegevangenen. Ze zouden hebben gedacht dat de Lelystedeling een pedofiel was. De advocaat vroeg om een lagere straf, omdat de verdachte al oud is en niet wil sterven in de gevangenis.

De rechtbank deed direct na de rechtszaak uitspraak. De rechter woog de hoge leeftijd van de oplichter wel mee, maar legde vanwege zijn lange strafblad een hogere straf op, namelijk 6,5 jaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel