Noordzeevissers mogen volgend jaar minder vangen

URK • Wo 19 december 2018 | 12:12 • Woensdag 19 december 2018 | 12:12

Urker Noordzeevissers mogen volgend jaar van de meeste vissoorten minder grote hoeveelheden vangen. Dat blijkt uit de jaarlijkse quota die door de Europese Visserijraad in Brussel zijn vastgesteld.

Er mag vooral minder tong, kabeljauw, haring en zeeduivel worden gevangen. Volgens de Nederlandse Vissersbond blijkt uit de beperkingen vooral dat de hoeveelheid vis tegenwoordig goed in de gaten wordt gehouden. Voor vissers is het vervelend dat er minder gevangen mag worden, maar volgens de Vissersbond maken zij zich momenteel toch meer zorgen om de naderende Brexit, de komst van steeds meer windparken en de aanhoudende onzekerheid over de toekomst van het pulsvissen.

Als het aan de Europese Unie ligt, blijven visbestanden in Europese wateren vanaf 2020 op een constant niveau. Wanneer de populatie van een bepaalde vissoort groeit, mag die extra vis gevangen worden. Maar er moet altijd een basis-visbestand overblijven, waardoor er elk jaar ook voldoende nieuwe vis geboren wordt. Om dit te bereiken gelden ook komend jaar voor veel vissoorten al strenge quota.

Volgens de Vissersbond is het voor vissers wel lastig te verkroppen dat er ook van de belangrijke vissoort schol volgend jaar zo'n 12 procent minder mag worden gevangen. Uit wetenschappelijk onderzoek zou blijken dat het met deze soort de laatste jaren juist erg goed gaat.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel