Geen zorgen bij visverwerkers om brexit

URK • Vr 21 december 2018 | 15:11 • Vrijdag 21 december 2018 | 15:11

Verschillende visverwerkingsbedrijven op Urk maken zich geen zorgen om de brexit. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Flevoland langs verschillende visserijbedrijven. Er zou nog veel te weinig duidelijk zijn over de brexit en dus heeft het volgens de sector geen zin om nu maatregelen te treffen.

"De soep wordt niet zo het gegeten als het wordt opgediend" zegt Herman Romkes van Neerlandia. Het bedrijf exporteert zo'n tien procent van de vis die het verwerkt naar Groot Brittannië. Ook met een harde brexit verwacht het bedrijf te kunnen handelen met het overzeese buurland. "De Urker is altijd inventief" vertelt Romkes. Hij verwacht dat er sowieso een deal komt voor Urkers om handel te kunnen drijven.

Jelle van Veen van Dayseaday sluit zich daar bij aan. "We vinden wel een oplossing." Het bedrijf exporteert zo'n vijf procent van de vis naar Groot Brittannië. Van Veen vraagt zich af of de Britten het zo ver laten komen dat er een harde brexit komt. Volgens de CEO van Dayseaday moet Groot Brittannië twee derde van de vis importeren. "Als je zo'n mooi product wil eten, moet je geen ruzie maken met de overburen."

Onderhandelingen
Gedeputeerde Michiel Rijsberman sprak woensdag met EU-onderhandelaar Michel Barnier. Volgens Rijsberman zou het vissersdorp bij een harde brexit zwaar getroffen worden. Het zou mogelijk 2.000 banen kosten. Ook wethouder Geert Post waarschuwt de ondernemers voor de gevolgen van een brexit.

De visserijbedrijven vragen zich af of dit zwarte scenario ook werkelijkheid gaat worden. "We moeten het eerst nog maar zien, er zijn veel te veel onzekerheden" zegt Jelle van Veen van Dayseaday. "Wij als handel, kunnen overal de vis vandaan halen. De Engelsen hebben ons nodig."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (3)

 • Netherlands today

    Zo 23 december 2018 Zondag 23 december 2018

  Dacht dat het binnenhalen van vis toch ook iets te maken had met terrotiale wateren.
  Maar goed het nieuws is dus goed nieuws.

  reageer
 • Hannes;

    Za 22 december 2018 Zaterdag 22 december 2018

  Samenwerking met alle nieuwe duurzame technieken is in de handel de kracht voor de toekomst...!!!

  reageer
 • Ron h

    Vr 21 december 2018 Vrijdag 21 december 2018

  Tja dus de gedachtes liggen nogal uiteen. Vreemd dat een gedeputeerde er dan alles van denkt te weten.

  reageer
 • FB

    Vr 21 december 2018 Vrijdag 21 december 2018

  De gedeputeerde heeft informatie ingewonnen bij de EU-onderhandelaar dit in tegenstelling tot de vissers.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert