'Nog altijd geen zicht op geldstromen bitcoinfabriek'

LELYSTAD • Za 22 december 2018 | 12:46 • Zaterdag 22 december 2018 | 12:46

Maanden na het faillissement van twee Lelystadse bitcoin-bedrijven heeft de curator nog altijd geen zicht op de geldstromen binnen de bedrijven. Dat blijkt uit een nieuw faillissementsverslag. De curator zegt de Lelystadse eigenaar van Koinz Trading en Mining Hardware Solutions meerdere keren om aanvullende informatie en administratie te hebben gevraagd, maar de eigenaar zou die nog niet verstrekt hebben.

De eigenaar zei eerder dat een deurwaarder de computers van zijn bitcoin-fabriek in beslag had genomen. Volgens de curator blijken er inderdaad voorafgaand aan het faillissement computers van Mining Hardware Solutions te zijn afgepakt. Onduidelijk is nog of deze computers modern en krachtig genoeg waren om bitcoins te genereren.

Tientallen investeerders zeggen nog geld, bitcoins en zogenoemde miningcomputers van het bedrijf tegoed te hebben. Zij zouden meedelen in de opbrengst, maar kwamen in actie toen die geldstroom opdroogde. In maart werd op hun verzoek het eerste bedrijf failliet verklaard, in augustus het tweede. In totaal claimen investeerders 2,4 miljoen euro tegoed te hebben. Die claim is gebaseerd op de waarde van de bitcoin op het moment dat het faillissement werd uitgesproken. Daarnaast is de belastingschuld opgelopen tot bijna 400.000 euro.

De verkoop van de boedel van de beide bedrijven heeft tot nog toe minder dan 1.500 euro opgebracht. De curator probeert nog een motorfiets terug te halen. Deze stond op naam van het bedrijf en werd kort voor het faillissement verkocht. De huidige eigenaar weigert volgens de curator de motorfiets terug te geven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel