Film over zelfbouwdroom Oosterwold is af

ALMERE • Za 22 december 2018 | 16:18 • Zaterdag 22 december 2018 | 16:18

De documentaire 'De Spelers van Oosterwold' over de pioniers en de problematiek van de zelfbouwwijk in Almere is klaar en gaat in januari in première.

Filmmaker Marit Geluk volgt de pioniers al sinds 2015 en zag de eerste heipalen de grond in gaan. "Het was akkerbouw, een dikke laag zeeklei, en dan in de winter de eerste palen erin. Dat was afzien voor mij als filmmaker", zegt Geluk.

Ze volgde twee bewoners van het eerste uur, Egon Kracht en Noortje Braat. Zij maakten voordat ze aan de bouw van hun huis begonnen een toneelvoorstelling over de dromen en idealen achter Oosterwold. Dat vormde voor filmmaker Geluk een poëtische rode draad door de film.

"Je krijgt enorme vrijheid maar je moet er wel samen met buurtbewoners uitkomen. Tegelijkertijd stelt de overheid ook een aantal regels", vertelt Geluk. "Dat levert een interessant spanningsveld op."

Op 20 januari 2019 gaat de film in bioscoop Kinepolis in Almere in première. De trailer is nu al te bekijken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (3)

 • Manon

    Zo 30 december 2018 Zondag 30 december 2018

  Echt Jaap en Fred. Zorg dat je eerst goed op de hoogte bent, voordat je een mening geeft.

  reageer
 • Renee

    Ma 24 december 2018 Maandag 24 december 2018

  Nee hoor Fred, het is zeker niet mislukt! We doen en bekostigen alles zelf, een weg aanleggen, het riool enz. Heerlijke plek om te wonen!

  reageer
 • Martijn

    Di 25 december 2018 Dinsdag 25 december 2018

  @Jaap en @Fred Misschien moeten jullie zelf eens in Oosterwold gaan kijken en vooral ook praten met de bewoners. Dan hebben jullie alle informatie uit de eerste hand in plaats van zure reacties te baseren op 'van horen zeggen'. De bewoners van Oosterwold betalen namelijk alles zelf. Van wegen en lantaarnpalen tot afwatering, geluidswallen, afval... noem maar op. Met daarnaast ook nog de verplichting om de helft van het kavel agrarisch te besteden en het gegeven dat de meeste woningen daar klimaat neutraal worden gebouwd mag daar best een voordelige aankoop van de grond tegenover staan. En daarnaast betalen de bewoners van Oosterwold ook nog eens gewoon belasting voor de stoepen, lantaarnpalen en geluidswallen van alle Fretten en Japen in Almere. Een win-win situatie lijkt mij. Ook voor jullie.

 • Jaap Visser

    Ma 24 december 2018 Maandag 24 december 2018

  @ renee: Volgens de gemeente en de media klinken er andere geluiden. Ook goedkope grond gescoord?

 • Fred Brugman

    Ma 24 december 2018 Maandag 24 december 2018

  Dit project is toch al mislukt? Goedkope grond voor de bewoners en verder mag de gemeente de verdere kosten weer ophoesten. Jij en ik dus.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert