Waar en wanneer mag je vuurwerk afsteken?

FLEVOLAND • Do 27 december 2018 | 9:28 • Donderdag 27 december 2018 | 9:28

Vuurwerk afsteken mag tijdens de jaarwisseling in heel Nederland vanaf 31 december 18:00 uur tot 02:00 uur in de ochtend van 1 januari. Maar gemeenten mogen binnen deze landelijke regels ook zelf regels opstellen over het afsteken van vuurwerk en het carbidschieten. Gemeenten mogen bijvoorbeeld locaties aanwijzen waar vuurwerk afsteken niet is toegestaan of afwijkende tijden aanhouden. Een overzicht van de regels per gemeente.

Almere
Buiten de zeven vrijwillige vuurwerkvrije zones, die op initiatief van bewoners worden ingesteld, zijn er geen beperkingen in de stad met betrekking tot het afsteken van vuurwerk. Alleen carbidschieten mag niet.

Lelystad
Vuurwerk mag binnen de landelijk toegestane tijd worden afgestoken. Daarnaast wijst de gemeente één plek aan waar met carbid geschoten mag worden. Dat is het braakliggende terrein ten zuidoosten van de Rietlanden. Hier mag tussen 10:00 uur en 02.00 uur met carbid geschoten worden, in melkbussen of iets soortgelijks van maximaal veertig liter. Op andere locaties is carbidschieten absoluut verboden.

Dronten
Vuurwerk mag binnen de landelijk toegestane tijd worden afgestoken. Daarnaast wijst de gemeente vier plekken aan waar met carbid geschoten mag worden:

- Biddinghuizen: het evenemententerrein tussen de bomen langs de Dreef, tussen De Deel en de Verlengde Baan met als schietrichting De Repel. Er mag niet op het asfalt van het sportveld worden geschoten.
- Dronten: op het grasveld tussen de adressen Havenweg 3 en Havenweg 17 in, begrensd door de wegen Havenweg en Nijverheidsweg. Het gebruik van het grasveld is toegestaan zoals op het veld is aangegeven (de afstand tot het bedrijf aan de Havenweg 3 dient minimaal 25 meter te zijn). Schietrichting: vanaf de Havenweg richting de Nijverheidsweg.
- Dronten: op het grasveld aan De Reest/De Kromme Rijn, begrensd door de spoorlijn en de Lage Vaart.
- Swifterbant: op het 'Tarpan' veld tussen de Dronterringweg, De Kolk en De Wieling.

Zeewolde
De gemeente volgt het landelijke vuurwerkbeleid. Maar in het centrum mag pas een uurtje later vuurwerk worden afgestoken. Tot 19:00 uur is vuurwerk niet toegestaan in het winkelgebied binnen de wegen Horsterweg, Gelderseweg, Stevinweg, Flevoplein, Gouwzee, Marktstraat en Pioniersweg.

Carbid mag worden afgeschoten van 10:00 uur tot 17:00 uur op het gebied Zeewolderhoek, richting het Wolderwijd.

Urk
Ook Urk volgt de landelijke regels. De gemeente wijst geen vuurwerkvrije zones aan. Volgens burgemeester Pieter van Maaren is dat niet te handhaven, omdat er te weinig mankracht is. Carbidschieten is niet toegestaan.

Noordoostpolder
In Noordoostpolder zijn er geen afwijkende regels voor het afsteken van vuurwerk. Dit mag tussen 18:00 en 02:00 uur. Carbidschieten mag buiten de bebouwde kom overal. Wel heeft de gemeente regels opgesteld. Binnen de bebouwde kom zijn speciale locaties aangewezen waar dit mag:

- Bant: onbebouwd terrein aan de Westakker
- Creil: trainingsveld aan de Galamalaan
- Emmeloord: trapveld sportvelden in Emmeloord-West (achter de tennishal)
- Emmeloord: evenemententerrein Marknesserweg
- Ens: Ensyfairterrein aan de Gillotstraat
- Espel: het grasveld van de voormalige Kaghe aan de Leliestraat
- Kraggenburg: oefenveld voetbalvereniging
- Luttelgeest: oefenveld voetbalvereniging aan de Amazonestraat tussen de Bosfluiter en de tennisbaan
- Marknesse: Hoge Sluiswal
- Nagele: oefenveld voetbalvereniging
- Rutten: oefenveld voetbalvereniging
- Tollebeek: openbaar groen langs de Urkerweg tussen de PKN-kerk en het Essentgebouwtje

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel