Werkstraffen geëist voor verdacht pakketje bij provinciehuis

LELYSTAD • Do 3 januari 2019 | 20:48 • Donderdag 3 januari 2019 | 20:48

Tegen vijf actievoerders die in oktober een verdacht pakketje bij het provinciehuis hebben neergelegd zijn werkstraffen van 80 uur geëist. Ook zijn voorwaardelijke celstraffen van een maand geëist met een proeftijd van twee jaar.

In het pakketje bleek geen explosief te zitten maar onder meer een dildo, bedoeld voor gedeputeerde Harold Hofstra. Het was een protest tegen het afschieten van edelherten in de Oostvaardersplassen.

Volgens de officier van justitie is bewezen dat alle verdachten strafbare feiten hebben gepleegd. Volgens de officier wist iedereen wat er in de doos zat. "Het maakt niet uit wie de doos heeft neergezet. Iedereen wist dat die doos geplaatst zou worden." De officier zegt dat de verdachten voor onrust en overlast hebben gezorgd en noemt de actie alles behalve ludiek maar kinderachtig en smakeloos.

Vijf actievoerders stonden terecht voor de rechtbank in Lelystad. Het gaat om drie vrouwen van 41, 55 en 67 jaar uit Emmeloord, Schagen en Amsterdam en twee mannen van 30 en 35 jaar uit Lelystad. Ook gedeputeerde Harold Hofstra en commissaris van de Koning Leen Verbeek woonden de rechtszaak bij.

Grap
De verdachten vinden niet dat ze strafbaar hebben gehandeld. Volgens hen was het een uit de hand gelopen grap. Het was niet de bedoeling dat de doos zou worden aangemerkt als mogelijke bom. De bedoeling was dat uit de doos, zodra die geopend zou worden, een dildo zou springen, aldus de actievoerders. Een van de verdachten zegt wel dat ze gedeputeerde Hofstra niet hadden mogen beledigen en bood hem excuses aan.

Besmeurde knuffel
De groep zette de doos met inhoud in de nacht van 21 op 22 oktober neer voor de deur van het provinciehuis. Op de dildo stond de naam van Hofstra geschreven. Hofstra is sinds maart de verantwoordelijke gedeputeerde voor de Oostvaardersplassen. Behalve de dildo bevatte het pakket een knuffelbeer met spaghetti en een rode kleurstof, en een plastic zeis. In de omgeving werden ook spandoeken met leuzen over de Oostvaardersplassen opgehangen.

Explosiegevaar
Omdat niet duidelijk was of er sprake was van explosiegevaar werd de omgeving afgezet. Dat zorgde voor urenlange verkeershinder in de wijde omtrek. Na een paar uur concludeerde de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) dat er geen explosief in de doos zat.

Volgens de rechter kwam de politie de verdachten op het spoor door een tip. De verdachten waren wel te zien op camerabeelden maar hun identiteit kon niet achterhaald worden.

De rechter doet op 18 januari uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel