SP bezorgd over jeugdzorg azc-kinderen

NOORDOOSTPOLDER • Za 5 januari 2019 | 12:16 • Zaterdag 5 januari 2019 | 12:16

De SP uit de Noordoostpolder maakt zich zorgen over de jeugdzorg voor kinderen die in het asielzoekerscentrum Luttelgeest wonen. Doordat kinderen gedurende een asielprocedure vaak naar andere azc's verhuizen, zou hun zorg in het geding komen.

Vanaf 1 januari 2019 is niet langer het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), maar de gemeente verantwoordelijk voor het leveren van jeugdzorg aan kinderen die asiel in Nederland aanvragen. Dit jaar wordt het beleid hierover door de gemeente vastgelegd. De SP heeft vragen over de organisatie van die zorg en wil weten hoe de jeugdzorg voor die kinderen het beste geregeld kan worden.

De fractie van de SP stelt voor om de kinderen gedurende de gehele hulpverleningsperiode in het azc in Luttelgeest te laten wonen. "We willen dat kinderen bij dezelfde zorgverleners terecht kunnen", zegt Tjitske Hoekstra van de SP. Doordat de gemeente verantwoordelijk is voor de zorg van de kinderen, wil Hoekstra dat er duidelijke afspraken komen met de COA dat de kinderen niet nodeloos moeten verhuizen.

14 januari worden de zorgen van de SP besproken in de gemeenteraad van Noordoostpolder.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (4)

 • Pieter

    Zo 6 januari Zondag 6 januari

  Goed dat ze dit aan de orde stellen en dat ze opkomen voor de belangen van deze kinderen.

  reageer
 • RonaldB

    Zo 6 januari Zondag 6 januari

  Hallo, het gaat om het leveren van continue zorg aan deze kinderen. Kinderen van vluchtelingen/asielzoekers zijn vaak getraumatiseerd door alles wat zij in hun jonge leven hebben moeten doorstaan, hebben meegemaakt.
  Dus is goede zorg erg noodzakelijk.
  Doordat mensen die in een AZC verblijven niet altijd voor lange duur in eenzelfde AZC verhuizen, maar regelmatig moeten verkassen, komt de continuïteit van de zorg, dus van adequate zorg in gevaar.
  Immers, getraumatiseerde kinderen zijn, net als ieder ander die wat voor zorg ook nodig heeft, of het nu fysieke of psychische zorg is, gebaat bij een zelfde zorgverlener.
  Niets is slechter voor mensen, dus ook kinderen, dat er veelvuldig gewisseld wordt van hulpverlener. Het is al moeilijk om een vertrouwensband op te bouwen, vooral voor deze kinderen die door al wat zij hebben meegemaakt, al weinig vertrouen meer hebben in de mensheid, en dit wordt steeds moeilijker als degene waarmee je eindelijk een vertrouwensband hebt, niet langer hulp kan geven omdat je weer moet verhuizen.
  Daar maakt de SP zich zorgen over en mijns inziens volledig terecht.

  reageer
 • Kostas

    Za 5 januari Zaterdag 5 januari

  De zorg verlenen op azc en de mensen blijven daar gewoon wonen net zo als nu

  reageer
 • Jaja

    Za 5 januari Zaterdag 5 januari

  En hoe ziet de SP dat verder voor zich?
  Mbt huisvesting bijvoorbeeld ?

  reageer
 • Ans

    Za 5 januari Zaterdag 5 januari

  Volgens mij wonen deze kinderen in een asielzoekerscentrum, dus is de huisvesting geen enkel probleem

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert