Marina Wapperom genomineerd voor TaalHeldenprijs

SWIFTERBANT • Zo 6 januari 2019 | 19:36 • Zondag 6 januari 2019 | 19:36

Marina Wapperom uit Swifterbant is genomineerd voor de TaalHeldenprijs in de categorie cursist. Ze kon niet lezen en schrijven, totdat haar schoonzus haar naar het ROC lokte. Hier kwam Wapperom erachter dat ze niet de enige is die laaggeletterd is.

Wapperom is vroeger bijna niet naar school geweest, omdat ze thuis moest blijven om voor haar broertje en zusje te zorgen. Ze schaamde zich altijd dat ze niet kon lezen en schrijven en had daarom altijd een smoes klaar: "Als ik ergens heen ging, dan had ik geen bril bij me of ik had verband in mijn tas. Dit deed ik dan om mijn hand, zodat ik niet kon schrijven."

Groot probleem
Romana Fronczek van stichting Lezen en Schrijven begeleidt Wapperom. "Het probleem is heel groot. Zo'n 2,5 miljoen mensen in Nederland hebben moeite met lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden."

Wapperom helpt nu andere laaggeletterden met naar school gaan. Ze spreekt mensen aan en praat met hen. "Zo heb ik een paar mensen op school gekregen." Op 24 januari wordt de TaalHeldenprijs uitgereikt, tot die tijd kan er op Wapperom gestemd worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel