Brandweer uren zoet met redden teckel Dobby

EMMELOORD • Zo 6 januari 2019 | 20:12 • Zondag 6 januari 2019 | 20:12

De brandweer in Emmeloord is zondagmiddag urenlang bezig geweest met het redden van teckel Dobby uit een vossenhol.

De hond had een vos willen jagen en deze was in zijn vossenhol gevlucht. Groot genoeg voor de vos, iets te smal voor Dobby, die daarin op twee meter diepte vast kwam te zitten. Dat gebeurde in het bos rondom de Casteleynsplas.

Rik Lemmens van de Brandweer Flevoland was één van de brandweermannen die het beestje wisten te redden. Volgens hem gaat het goed en is eigenaresse Nienke de Vries maandagochtend op de kazerne geweest om te vertellen dat de teckel kwispelde. Om de brandweerlieden te bedanken had Nienke twee taarten meegebracht. Volgens de brandweer zullen deze maandagavond na de wekelijkse oefening worden aangesneden.

Vast in het holenstelsel
Het vossenhol waarin de teckel was gekropen had een doorsnee zo'n 40-50 centimeter en Dobby was vervolgens vast komen te zitten in het holenstelsel dat daarachter verscholen lag. Een teckel is een jachthond, dus het is niet heel vreemd dat het beestje deze actie ondernam. Maar het baasje vertelde aan de brandweerman dat ze deze teckel juist had gekocht, omdat deze minder geneigd was om te jagen. Om de brandweerlieden voor hun inzet te bedanken had het baasje een aantal taarten meegebracht.

Toestemming vragen
Omdat de baasjes en de brandweer niet bij het hondje konden komen, moest er een graafmachine aan te pas komen. En graven in een dijk mag niet. Dus ook het Waterschap en het Flevolandschap werden in kennis gesteld. Zij gaven hun zegen om alles te doen wat nodig was om Dobby te redden. Maar ook de vos zat nog in zijn hol. Dat alles zorgde ervoor dat de reddingsactie lang duurde, want het afgraven moest voorzichtig gedaan worden.

Prooi niet te pakken gekregen
Er is uiteindelijk meer dan een meter grond afgegraven en toen lukte het de brandweer om de teckel uit de grond omhoog te trekken. Na de eerste opluchting, kreeg het kleine hondje van een van de baasjes een forse uitbrander. Overigens heeft Dobby zijn 'prooi', de vos, niet te pakken gekregen...

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel