Predikant: Nashvilleverklaring doet veel kwaad
De Nashvilleverklaring doet veel kwaad. Dat zegt predikant en EO-presentator Elsbeth Gruteke. Ze is sinds mei predikant van de Protestantse Gemeente Zeewolde. Volgens Gruteke worden er binnen de kerken veel gesprekken gevoerd over de omgang met homoseksualiteit en transgender-zijn. "Dit statement dendert dwars door die gesprekken heen."
De Nashvilleverklaring is een document met verschillende citaten uit de bijbel die over seksualiteit gaan. Homoseksualiteit en transgender-zijn worden in de verklaring zwaar veroordeeld. Honderden Nederlandse predikanten, politici en prominenten uit de orthodox-protestantse kerk ondertekenden de verklaring die werd overgenomen uit Amerika. Over de Nashvilleverklaring is veel ophef ontstaan. Naar aanleiding daarvan is de link naar de namenlijst van de ondertekenaars inmiddels offline gehaald.
Petitie
Een groep christenen uit Lelystad is maandag een petitie begonnen als reactie op de Nashvilleverklaring. Op de website van de groep kunnen mensen hun naam invullen en daarmee onderschrijven ze dat 'Gods onvoorwaardelijke liefde voor iedereen is'.
'Tegenstellingen verscherpt'
Het Bureau Gelijke Behandeling Flevoland maakt zich zorgen over de gevolgen van het document voor de LHBTQI-gemeenschap. Directeur Arja Kruis van het bureau is betrokken bij het organiseren van zogenaamde Roze Vieringen; kerkdiensten voor mensen die bijvoorbeeld homo, lesbisch of transgender zijn. "Het statement is een pijnlijk geheel en zal de tegenstellingen binnen het geloof alleen maar verder verscherpen", aldus Kruis.
Ondertekenaar wil niet toelichten
Verschillende ondertekenaars werken geregeld als gastpredikant of op vaste basis in kerken in Flevoland, vooral op Urk. Ds. H. Polinder van de Christelijk Hervormde Gemeente van Urk ondertekende ook. Hij wil geen reactie geven op zijn steun aan het controversiële document en verwijst door naar de verklaring die gepubliceerd werd door het Reformatorisch Dagblad. Daarin staat onder meer te lezen dat goede christenen homoseksualiteit altijd dienen af te wijzen. Ook wordt gesuggereerd dat daar genezing voor mogelijk is. Andere Flevolandse ondertekenaars waren maandag telefonisch niet bereikbaar.
Onderzoek strafbaarheid
Het Openbaar Ministerie gaat het document beoordelen op eventuele strafbaarheid. Dat kan aanleiding zijn voor een strafrechtelijk onderzoek. Hoe lang het beoordelen gaat duren is nog niet bekend.
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
Deel artikel
recent nieuws
-
OM eist jeugddetentie voor minderjarige overvallersALMERE
ALMERE •Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag gevangenisstraffen geëist tegen twee minderjarigen die in november twee telecomwinkels in Almere overvielen. De één hoorde twaalf maanden jeugddetentie eisen, de...
-
Nergens zoveel GPS-diefstallen bij boeren als in FlevolandFLEVOLAND
FLEVOLAND •Flevolandse boeren zijn het vaakst slachtoffer van GPS-diefstallen in Nederland. Dat blijkt uit cijfers die het programma Opsporing Verzocht dinsdagavond bekend heeft gemaakt. De afgelopen twee jaar z...
-
Vrouw (39) staat terecht voor seksueel uitbuiten 14-jarig meisjeALMERE
ALMERE •Een 39-jarige Almeerse vrouw moet zich in april voor de rechter verantwoorden voor het seksueel uitbuiten van een 14-jarig meisje. De vrouw zou het slachtoffer vorig jaar van januari tot augustus hebb...