Verhuizen konikpaarden is mogelijk verplaatsen van probleem

LELYSTAD • Di 15 januari 2019 | 17:19 • Dinsdag 15 januari 2019 | 17:19

Zonder anticonceptie is het verplaatsen van de konikpaarden uit het Oostvaardersveld geen oplossing. Dat zegt Karin Schulting van actiecomité KALF. Als niet voorkomen wordt dat de dieren zich voortplanten dan wordt het probleem verplaatst naar een ander gebied. "Uiteindelijk gaat dat weer tot een voedseltekort leiden, net als in het Oostvaardersveld", zegt Schulting.

Zestig van de negentig konikpaarden verlaten het Lelystadse Oostvaardersveld en gaan naar andere natuurgebieden in Nederland. Twintig hengsten gaan naar Texel. Volgens Schulting is het een goed idee: "Op die manier kan de kudde niet uitbreiden en zal er geen voedseltekort ontstaan."

De veertig overgebleven konikpaarden verhuizen naar Lauwersmeer. Schulting zegt daarover dat het een goed idee zou zijn om bij de merries anticonceptie toe te dienen, omdat er ook hengsten in de groep zitten. Daarmee zal de kudde uitbreiden met als gevolg weer voedselproblemen, vrezen de leden van actiecomité KALF.

'We hadden gelijk'
Annemieke van Straaten, van Stichting Cynthia en Annemieke, is ook blij dat de paarden verhuisd worden. "Staatsbosbeheer geeft op deze manier toe dat wij al die tijd gelijk hebben gehad. Ze verhuizen de dieren, omdat er te weinig voedsel in het gebied is, iets wat wij altijd gezegd hebben."

Van Straaten denkt dat de konikpaarden die verplaatst worden het beter gaan krijgen in de nieuwe natuurgebieden. "Dat is niet zo moeilijk natuurlijk, want alles is beter dan de Oostvaardersplassen." Ze zegt de dieren straks wel in de gaten te houden. "Dan kan ik pas met zekerheid zeggen of verplaatsing van de paarden een goede zet is geweest."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel