Vriendengroepen gezocht voor statushouders

ALMERE • Za 19 januari 2019 | 16:35 • Zaterdag 19 januari 2019 | 16:35

Stichting Justice and Peace is in Almere een nieuw project begonnen met de naam 'Samen Hier'. De stichting wil met dat project proberen statushouders te koppelen aan vriendengroepen. Daardoor zouden vluchtelingen sneller kunnen integreren.

"We weten van nieuwe vluchtelingen dat het heel lastig is om in Nederland een sociaal netwerk op te bouwen", vertelt Maaike Graaff van de stichting. "De Nederlanders die ze kennen zijn vaak van de gemeente, vrijwilligers van vluchtelingenwerk en van instanties. Maar dat zijn natuurlijk niet de mensen waarbij je als vluchteling wordt uitgenodigd op bijvoorbeeld verjaardagen."

Daarom is Justice and Peace op zoek naar vriendengroepen van ongeveer vijf mensen die voor een jaar een vluchteling willen begeleiden. "We hopen natuurlijk dat ze na dat jaar vrienden blijven en dat het contact blijft." De vrienden in de groep hoeven volgens Graaff niet aan bepaalde eisen te voldoen. "Mensen mogen helemaal zelf bepalen wat ze passend vinden om in een jaar te doen. We adviseren wel om wekelijks contact te hebben, zodat de continuïteit bewaard blijft", legt Graaff uit.

Naast Almere is het Samen Hier-project ook begonnen in Rotterdam, Den Haag en Haarlem. Bij succes hoopt Samen Hier uit te breiden naar andere gemeentes.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel