"Weidevogels verdwijnen langzaam uit provincie"

FLEVOLAND • Di 22 januari 2019 | 15:44 • Dinsdag 22 januari 2019 | 15:44

Weidevogels dreigen te verdwijnen uit Flevoland. Daarvoor waarschuwt Landschapsbeheer Flevoland. Vorig jaar heeft de vrijwillige weidevogelbescherming in totaal 681 weidevogelnesten gevonden en dat zijn er weer minder dan in voorgaande jaren.

Ondanks dat vrijwilligers nesten zoeken en de boeren deze nesten beschermen, zijn er steeds minder vogels op het boerenland te vinden. Dit is overigens ook in de rest van Nederland het geval.

Vogels verdwijnen vooral, omdat er minder voedsel is en omdat er steeds minder plekken voor de vogels zijn om te broeden. Verder komen er steeds meer predatoren, waardoor steeds minder kuikens groot worden.

Vooral aan de afname van het aantal grutto's en tureluurs is volgens Landschapsbeheer goed te zien dat het slecht gaat. Naar verwachting zullen deze soorten over 4-6 jaar niet meer in Flevoland voorkomen. Over tien jaar zullen er ook nog amper kieviten en scholeksters over zijn.

Volgens Landschapsbeheer is het tijd dat boeren in actie komen. Maatregelen voor een agrarisch natuurbeheer, zoals het instellen van akkerranden en het markeren van nesten, hebben niet genoeg effect. Boeren zullen voor een andere bedrijfsvoering moeten kiezen en meer ruimte over moeten laten voor biotopen waarin vogels in rust kunnen opgroeien.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel