Nog eens vijf verdachten woninginbraken vast

ALMERE • Do 24 januari 2019 | 22:05 • Donderdag 24 januari 2019 | 22:05

De politie heeft in Almere de afgelopen weken nog eens vijf verdachten aangehouden, die betrokken zouden zijn bij woninginbraken. Daarmee zijn sinds begin december al zestien verdachten aangehouden.

Dat zei districtschef Famke van Spaendonk van de politie Midden-Nederland donderdag tijdens een vergadering van de gemeenteraad.
Zij bevestigde na afloop dat het om vijf extra aanhoudingen gaat. Een aantal van de verdachten is de politie op het spoor gekomen na de eerdere arrestaties. Het onderzoek is nog niet afgerond, dus mogelijk komen er nog meer verdachten in beeld.

Van Spaendonk zei dat het opvallend is dat het aantal woninginbraken in Almere is afgenomen, sinds de verdachten zijn aangehouden. De inbraken deden zich vorige maand voor in de gehele stad. Zo werd er op 14 december een poging gedaan in de Chicagostraat, op 16 december aan het Rankonkelpad, op 17 en 18 december in de Filmwijk en op 22 december in Almere Haven. Op 24 december werd een verdachte auto staande gehouden met inbraakgereedschap.

Zorgen over geringe aangiftebereidheid
Van Spaendonk sprak tijdens een commissievergadering over het actieplan Veiligheid. Daarin spraken diverse fracties hun zorgen uit over de geringe bereidheid van burgers om aangifte te doen van een misdrijf, omdat ze denken dat dit toch niets uithaalt. Daardoor geven cijfers over aangifte een vertekend beeld.

De districtschef bestreed dat de politie mensen ontmoedigt om aangifte te doen, maar de VVD hield vol via een eigen meldpunt meerdere voorvallen te kennen waaruit blijkt dat dit wel is gebeurd.

Op verzoek van de VVD buigt de raad zich binnenkort achter gesloten deuren over het onderwerp ondermijning, waarbij criminelen grip proberen te krijgen op de bovenwereld. Burgemeester Weerwind zegde toe nader onderzoek te doen naar het verband tussen dierenmishandeling en huiselijk geweld. De Partij voor de Dieren had er op gewezen dat mishandeling van mensen en dieren geregeld met elkaar samenhangen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel