Landschapsbeheer telt alle vleermuizen

BANT • Zo 27 januari 2019 | 13:06 • Zondag 27 januari 2019 | 13:06

Landschapsbeheer Flevoland is bij de halfjaarlijkse vleermuizentelling tot nu toe vooral de franjestaart tegengekomen. De dieren worden elke zomer en winter geteld om te zien hoe het met de vleermuizen in Flevoland gaat. Landschapsbeheer Flevoland telt sinds half december met het tellen op de tien locaties waar de vleermuizen zitten.

Volgens Jeroen Reinhold van Landschapsbeheer Flevoland is de franjestaart in opmars. Eerder werd de langoor het meest gezien. Eén van de locaties die Reinhold bezoekt, is een oude bunker in het Kuinderbos bij Bant. Deze bunker werd in de tijd van de Koude Oorlog gebruikt als uitkijkpost voor overkomende vliegtuigen.

Luciferdoosje
Sinds 2002 is de bunker geschikt door vleermuizen. Landschapsbeheer Flevoland heeft de bunker zo aangepast dat de vleermuizen er goed kunnen vertoeven. In de ruimte van zo’n twee meter breed en vijf meter lang is een muurtje met veel gaten en kieren gemetseld. "Dat zijn plekken waar ze graag zitten", legt Reinhold uit, "maar ook in kleine gaten in het plafond. Ze zijn ongeveer net zo groot als een luciferdoosje." Ook ingesneden boomstammen zijn een gewilde plek.

Stage
De temperatuur in de bunker is ongeveer zeven graden. Vleermuizen zijn erg gevoelig voor temperatuurwisselingen, dus er mogen maar twee mensen tegelijk naar binnen om te tellen. Naast Reinhold zijn nog drie stagiaires van Staatsbosbeheer mee. De eerste twee stagiaires gaan met een zaklamp naar binnen, maar vinden niks. Als Reinhold daarna zelf gaat kijken, komt hij tot zijn spijt ook geen vleermuizen tegen. "Een nul opgeven is ook een waarneming, maar ik had het liever anders gezien", vertelt hij.

Vocht
Vorig jaar vond hij op deze locatie ook al geen vleermuizen. "Het is waarschijnlijk niet vochtig genoeg de laatste tijd. Dan is de bunker geen aantrekkelijke locatie voor ze." Vleermuizen hebben vocht nodig om de winter te overleven. Op een ander moment nog een keer gaan kijken, is geen optie. Alle locaties mogen maar één keer bezocht worden. De 'huisbezoeken' zijn bijna afgerond.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel