'Saneren asbestdaken voor 2025 wordt opgave'

LELYSTAD • Zo 27 januari 2019 | 13:39 • Zondag 27 januari 2019 | 13:39

Er moeten extra stimulansen en mogelijkheden komen om voor 2025 alle asbestdaken in Lelystad gesaneerd te hebben. Dat zegt Paul Stortelder van Platform Asbestdaken Lelystad. Veertig tot vijftig procent van de daken in de stad is gesaneerd.

Zo moet er volgens Stortelder meer professionele procesbegeleiding in de wijken komen voor bewoners. Volgens hem zijn de resterende bewoners lastiger over te halen om hun asbestdak te saneren. Ze hebben het geld niet om het zelf te betalen of komen niet in aanmerking voor een lening, vanwege andere schulden. De sanering kan tussen de 8000 en 20.000 euro kosten.

Verschillen
Binnen Lelystad zijn er grote verschillen. In de wijken Haf, Jol en Bongerd is zo'n tachtig procent gesaneerd. In de Tjalk ligt dat nog maar op ongeveer twintig procent. Dat is de grootste wijk met asbestdaken in Lelystad. Het gaat om zo'n 400 particuliere woningen.

Stortelder merkt dat nog niet van alle leningen en andere fondsen wordt gebruikgemaakt. Daarom wordt het platform niet helemaal opgeheven. Een deel blijft bestaan om de mensen in de Tjalk te blijven adviseren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel