'Prijzig Duits medicijn niet de oorzaak van omvallen ziekenhuizen'

FLEVOLAND • Wo 30 januari 2019 | 20:46 • Woensdag 30 januari 2019 | 20:46

Medicijnen die de inmiddels failliete MC IJsselmeerziekenhuizen inkochten in Duitsland kunnen alsnog vergoed worden door zorgverzekeraars. Dat bevestigt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Doordat de vergoeding van de dure medicijnen in eerste instantie uitbleef liepen de ziekenhuizen zo'n 1 miljoen euro mis. Over een voorgeschoten bedrag van 3 miljoen euro ontstond discussie.

Het achterwege blijven van de vergoeding werd vorig jaar boven tafel gehaald door onderzoekscollectief Follow the Money. Vervolgens werd een link gelegd tussen het mislopen van het geld en het faillissement van de ziekenhuizen.

'Niet de oorzaak van faillisement'
De oud-bestuurders, Loek Winter en Willem de Boer, nemen in een persbericht afstand van die relatie. "Naar de oorzaken van het faillissement van MC IJsselmeerziekenhuizen zal de curator onderzoek doen, maar het is evident dat deze kwestie onmogelijk kan hebben geleid tot het faillissement van het ziekenhuis." Tegen Follow the Money zegt De Boer: "Op een miljoen euro ga je als ziekenhuis niet failliet. Dat hebben wij nooit als een probleem gezien."

De medicijnen in kwestie werden al sinds 2012 in Duitsland ingekocht, maar door veranderende regelgeving was vergoeding door zorgverzekeraars vanaf 2017 geen vanzelfsprekendheid meer. Er was goedkeuring van de NZa en Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd nodig. Die goedkeuring liet echter op zich wachten.

Het inkopen van de medicijnen bij het Duitse bedrijf Zytoservice was volgens de MC IJsselmeerziekenhuizen een stuk goedkoper dan alternatieve opties. De oud-bestuurders staan dan ook nog helemaal achter hun keuze. "Het was een voorbeeld van hoe wij in Nederland de zorg betaalbaar kunnen houden."

Belangenverstrengeling
Follow the Money achterhaalde ook achter dat Loek Winter en ziekenhuisdirecteur Tim Roldaan een Nederlandse variant van Zytoservice hebben opgericht. Dat was volgens de twee alleen bedoeld om nieuwe Nederlandse ziekenhuizen als klant te werven. De IJsselmeerziekenhuizen zijn volgens hen nooit klant geweest van Zytoservice Nederland, maar kochten rechtstreeks in bij Zytoservice Duitsland. "Hierdoor is er ook nooit sprake geweest van belangenverstrengeling," zeggen Winter en Roldaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (7)

 • Schouw

    Vr 1 februari Vrijdag 1 februari

  Die twee clowns hebben toch al lang laten zien incompetent te zijn. Proberen alles wat ze krom hebben gemaakt recht te praten.

  reageer
 • Essie

    Do 31 januari Donderdag 31 januari

  Helemaal mee eens......de oorzaak is/was wanbeleid en daar is dit slechts een onderdeel van..... opstapeling van .....

  reageer
 • R hoekmeijer

    Do 31 januari Donderdag 31 januari

  Alles in ogenschouw nemend ,blijkt nu wel dat men willens en wetens de boel heeft laten klappen,en dat de zgn curator het spel willens en wetens heeft meegespeeld ,want ook zij heeft niet uitgezocht hoe en wat ,of gedacht aan de mensen ,alleen aan zichzelf ,vreselijk arogant mens is het .

  reageer
 • Lowie

    Do 31 januari Donderdag 31 januari

  Wat een onzin. De curator heeft een taak en die prima uitgevoerd. Kan je echt nergens maar ook nergens de schuld van geven.

 • Sander

    Do 31 januari Donderdag 31 januari

  Rinus Rooyakkers
  Neemt niet weg dat de zorg op veel plekken minder wordt, dit terwijl de bevolking groeit.. Kennissen van mij die op leeftijd zijn beginnen zich nu onveilig te voelen, het verschil van 4 minuten aanrijdtijd en 35+ is nogal wat, maar verhuizen kan ook niet want leeftijd. Tja, dan is het wachten tot het mis gaat, en dan is dat ironisch (of misschien, eigenlijk totaal niet ironisch) dat dit door het nota bene christelijke st jansdal gaat komen.

  reageer
 • Kees de Vries

    Wo 30 januari Woensdag 30 januari

  Als dit niet de oorzaak van het faillissement is dan mogen de heren Loek Winter en Willem de Boer mij eens uitleggen waar de schuld van 50 miljoen Euro die door 500! schuldeisers geclaimd wordt dan vandaan komt? Het is toch treurig dat de IJsselmeerzieken krap 10 jaar(vanaf februari 2009!)door deze heren gerund is en dat we anno 2019 hierop zijn uitgekomen? Er kan en moet zeker kritisch naar de macht van de zorgverzekeraars gekeken worden? Misschien hebben zij een te groter vinger in de pap maar het faillissement is niet alleen hier op af te schuiven.

  reageer
 • Peter

    Do 31 januari Donderdag 31 januari

  Je kunt er natuurlijk ook vanuit gaan dat door verkeerde inkopen van medicijnen etc hier en daar wat aan de strijkstok blijft hangen, neem hen vermogen en bezit af om de schuldeisers te betalen

 • Lowie

    Do 31 januari Donderdag 31 januari

  Dat zijn gewoon de leningen van de bank en Achmea.

 • laat alle reacties zien
 • Cloony

    Wo 30 januari Woensdag 30 januari

  List en bedrog zijn hier aan het woorf

  reageer
 • Almere

    Wo 30 januari Woensdag 30 januari

  Die zorgverzekeraars moeten eens goed worden aangepakt. Die worden rijk van mensen die (vreselijk) ziek zijn. Schandalig hoe ze in dit land met zieke mensen omgaan.

  reageer
 • Jaap

    Do 31 januari Donderdag 31 januari

  R: wat een onzin weer! Wel eens in de USA gevraagd wat daar de premies voor de ziektekosten zijn!

 • Rinus Rooyakkers

    Wo 30 januari Woensdag 30 januari

  Dit land heeft zo'n beetje de beste en duurste zorg ter wereld dus waar heeft u t over

 • Nuchter

    Wo 30 januari Woensdag 30 januari

  Ze worden verplicht "rijk" door de regelgeving door de overheid en iedereen betaald, ziek of gezond. Rest is stemming makery.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert