Bijeenkomst om probleem van visserijafval te 'hacken'

URK • Do 31 januari 2019 | 20:35 • Donderdag 31 januari 2019 | 20:35

Er moet minder visserijafval in zee en op de strand terecht komen. Dat zegt de Stichting De Noordzee. De stichting wil daarom samen met vissers en experts uit andere sectoren nadenken over oplossingen voor dit afvalprobleem. Op Urk wordt in februari voor dit doel een zogenoemde hackathon of visserijhack georganiseerd.

Tijdens de anderhalve dag durende bijeenkomst aan boord van de Ms. Noorderkroon worden geen computers gekraakt, maar zal worden geprobeerd zoveel mogelijk ideeën te verzamelen om het afvalprobleem te 'hacken'.

Visserijafval groot probleem
Vissers kwamen de afgelopen weken vooral in het nieuws omdat ze grote hoeveelheden afval uit de zee haalden. Dat was in het water beland nadat er bij de Waddeneilanden bijna 300 containers in zee waren gevallen.

Tegelijkertijd vormt visserijafval volgens Stichting De Noordzee ook een probleem. Bij steekproeven van de stichting worden op het strand altijd veel stukjes visnet, touw en zogenoemd vispluis gevonden. Volgens Stichting De Noordzee is het belangrijk dat er een werkbare oplossing komt, omdat ook vissers zelf er achter moeten staan. Goed gedrag zou misschien beloond moeten worden.

De hackathon over het tegengaan van visserijafval start 15 februari om 7:30 uur. Op zaterdagmiddag wordt de VisHack afgerond.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel