3.000 euro boete voor visser omdat hij te dicht langs platform voer

URK • Vr 1 februari 2019 | 14:15 • Vrijdag 1 februari 2019 | 14:15

Een 42-jarige Urker visser is vrijdag veroordeeld tot een boete van 4.100 euro, waarvan 1.100 euro voorwaardelijk. De man kreeg de boete omdat hij twee jaar geleden te dicht langs een boorplatform is gevaren.

Vissers moeten meer dan 500 meter bij een platform vandaan blijven. In de rechtbank vertelde de man dat hij twee jaar geleden moest uitwijken voor een ander schip dat geen signaal uitzond. Hij noemde het goed zeemanschap om een aanvaring te voorkomen, ook al ging hij daarmee de veiligheidszone in. De visser was het dan ook niet eens met de boete die hij thuisgestuurd kreeg.

De officier van justitie geloofde niet dat er een ander schip in de buurt was geweest. Op de radar van de kustwacht was namelijk niets te zien. Hoewel de visser volhield dat het niet gevaarlijk was, zag het OM dat anders. Het gebeurt vaker dat vissers op zoek gaan naar betere visgrond en daarbij kabels onder het platform los trekken.

De standaardboete voor de overtreding is 4.100 euro. De officier zag geen reden tegen deze Urker een lagere straf te eisen. Hoewel de Urker met twee advocaten naar de zitting kwam, konden ze de rechter er niet van overtuigen dat de visser onschuldig was. Omdat de man al 25 jaar visser is maar nog nooit eerder met justitie te maken heeft gehad, is een deel van de boete voorwaardelijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel