Droogte zorgt voor toename brandmeldingen

FLEVOLAND • Zo 3 februari 2019 | 17:05 • Zondag 3 februari 2019 | 17:05

De Flevolandse brandweer heeft vorig jaar meer meldingen gekregen dan het jaar ervoor. Dit is opvallend, omdat het aantal incidenten daarvoor jarenlang daalde.

In 2018 kwamen er 3183 meldingen binnen, 440 meer dan het jaar ervoor. Het ging zowel om grote als kleine incidenten.

Volgens Geertjan Veenstra van Brandweer Flevoland heeft de stijging vooral te maken met de extreme droogte en de stormen die vorig jaar plaatsvonden. Door het extreme weer zijn er meer branden uitgebroken. Door de droogte heeft de brandweer vaker moeten blussen op akkers en in bermen.

Wat waren de grote incidenten?
Vorig jaar waren er twee grote branden die de brandweer niet snel vergeet. Bij Van der Lee op Urk brandde een opslagloods voor vis volledig uit en aan de Lange Nering in Emmeloord woedde een uitslaande brand in een woning boven een winkel.

Een ander bijzonder incident was tijdens de januaristorm vorig jaar. De VerhalenArk sloeg op drift in de haven van Urk. Bij dit incident werkte de brandweer samen met onder andere de reddingsbrigade. De samenwerking verliep goed en hier is de brandweer dan ook trots op, zegt Veenstra.

Kan de brandweer de toename aan?
De stijging van het aantal incidenten heeft niet voor problemen gezorgd binnen de brandweer. Als er een grote storm is, dan komen er veel meldingen tegelijk binnen. Er worden dan extra mensen ingezet om de meldkamer te ondersteunen en prioriteiten te geven aan de meldingen. De verwachting is dat hevige regen en droogten vaker gaan voorkomen. De brandweer kan niet in de toekomst kijken, maar Veenstra laat weten dat ze nog geen extra materiaal of brandweerlieden nodig hebben.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel