Islamcriticus en oud-PVV'er Van Klaveren is nu zelf moslim

ALMERE • Ma 4 februari 2019 | 15:58 • Maandag 4 februari 2019 | 15:58

Hij was lid van de anti-islampartij PVV en werd toch zelf moslim: oud-PVV-Kamerlid Joram van Klaveren uit Almere. Journalist Tijs van den Brink sprak in het NPO1 radioprogramma DitIsDeDag met Van Klaveren over zijn weg naar de islam.

Die ommekeer begon toen Van Klaveren een kritisch boek wilde schrijven over de islam. Op de site van DitIsDeDag staat te lezen: “Gedurende dat schrijven stuitte ik op steeds meer zaken die mijn visie op de islam deden wankelen.” Dat hij daarvoor zijn christelijke geloof vaarwel moest zeggen viel hem zwaar: “Het christelijk geloof was de basis van mijn leven.”

'Geen happy moment'
In een interview in het NRC zegt Van Klaveren: "Het was ook niet echt een happy moment voor mij. Ik dacht: als alles wat ik tot nu toe heb geschreven klopt, als ik dat allemaal geloof, dan ben ik de facto moslim'' en "De jaren daarvoor had ik juist een grote aversie ontwikkeld tegen de islam. Als je dan moet concluderen dat je het niet bij het juiste eind had, dan is dat niet leuk. Maar als godszoeker voelde ik altijd een bepaalde onrust. En dat verdween geleidelijk. Het voelde een beetje als thuiskomen, in religieuze zin.”

Nieuwe partij VoorNederland
Van Klaveren komt zelf uit een protestants-christelijk nest. Hij zat vier jaar lang voor de PVV in de Tweede Kamer, van 2010-2014. De PVV is de anti-moslimpartij bij uitstek. Van Klaveren nam in 2013 als PVV'er nog het initiatief voor het Marokkanendebat. Maar zonder zijn kamerzetel op te geven, brak hij in 2014 met de PVV. Naar eigen zeggen vanwege Wilders’ uitspraken over ‘minder minder minder’ Marokkanen.
Hij zette uiteindelijk de partij VoorNederland op, samen met oud-partijgenoot Louis Bontes. VoorNederland was ook een rechts-populistische partij, maar het lukte Van Klaveren en Bontes niet om opnieuw in de Kamer te komen.

Beoogd burgemeester van Almere
Van Klaveren studeerde Godsdienstwetenschappen en gaf daarna godsdienstles. Hij begon zijn politieke carrière bij de VVD in de gemeenteraad van Almere en stapte daarna over naar Provinciale Staten, waar hij in 2011 fractievoorzitter van de PVV werd. Geert Wilders had zelfs plannen geuit om Joram van Klaveren burgemeester van Almere te maken.

Van Klaveren is overigens niet de eerste PVV’er die zich bekeert tot het geloof waar hij voorheen zo hard tegenaan schopte. Het Haagse oud-Raadslid Arnoud van Doorn ging hem enkele jaren geleden al voor.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel