NS dienstregeling 2020: de Flevolandse gevolgen

FLEVOLAND • Di 5 februari 2019 | 14:26 • Dinsdag 5 februari 2019 | 14:26

De NS heeft dinsdag een voorstel gepresenteerd voor de dienstregeling van 2020. Gevolgen voor reizigers in Flevoland zijn beperkt. De NS gaat nu in overleg met regionale overheden en reizigersorganisaties om te komen tot een definitief plan.

Als de huidige voorstellen worden overgenomen betekent dat voor Flevoland het volgende:

- Extra vroege Intercity van Lelystad naar Schiphol
Uit onderzoek blijkt dat reizigers vanuit Lelystad en Almere al vroeg in de ochtend richting Amsterdam Zuid en Schiphol willen reizen. De NS is daarom van plan de eerste Intercity van de dag al om 05:45 in Lelystad te laten vertrekken. Dat is een half uur eerder dan nu het geval is.

Wie nog eerder de trein wil pakken kan net zoals nu een Sprinter pakken die al vanaf 04:45 richting Schiphol rijdt. Een Sprinter tussen Lelystad en Schiphol doet er zo'n twintig minuten langer over dan een Intercity.

Gevolg van de wijziging is dat de Intercity van 05:45 richting Amsterdam Centraal niet meer vanaf Lelystad vertrekt, maar pas vanaf Almere Centrum.

- Reizigers tussen Utrecht Centraal en Almere Centrum zijn vier minuten korter onderweg
De tijdswinst is een gevolg van werkzaamheden rond Naarden-Bussum die halverwege dit jaar zijn afgerond. Daardoor kunnen treinen op hogere snelheid rijden. Daarnaast hoeft de Sprinter niet meer lang stil te staan in Hilversum.

- Waarschijnlijk drukkere treinen op het Flevolandse spoor
Reizigers tussen noordelijke steden en Den Haag Centraal kunnen nu nog kiezen of ze een rechtstreekse trein pakken via de Hanzelijn/Flevolijn, of overstappen op Utrecht Centraal. De reis met overstap is sneller dan de rechtstreekse trein. Twintig procent verkiest volgens de NS de overstap boven de directe Intercity.

Vanaf 2020 vervalt echter de mogelijkheid om vanuit Groningen, Leeuwarden, en Zwolle in Utrecht over te stappen op de Intercity richting Den Haag Centraal. De snelste reismogelijkheid is voortaan rechtstreeks via Flevoland. Daardoor zal het aantal passagiers in treinen die door onze provincie reizen naar verwachting toenemen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel