Gemeente test vuilniswagens met zijlader

ALMERE • Wo 6 februari 2019 | 19:07 • Woensdag 6 februari 2019 | 19:07

Een vuilniswagen die containers aan de zijkant leegkiept, in plaats van aan de achterkant. Zo’n zijlader is in veel gemeenten al een bekend begrip, maar nog niet in Almere. Daar is de gemeente een proef gestart om te kijken of het ook iets voor Almere is.

Verspreid over de stad wordt de zijlader ingezet om te testen hoe dat gaat. Aanvankelijk ging de proef in 18 gebieden van start, maar dat zijn er nu 17. De Achterwerf in Haven is afgevallen, omdat er te weinig ruimte is om de zijlader het werk te laten doen. "Daarom moeten we eerst aanpassingen doen. We hebben het project hier tijdelijk stopgezet en zijn nu met bewoners in gesprek", laat projectleider Floris Drost weten.

Vuilnismannen zien de nieuwe wagen wel zitten, want die is fysiek minder zwaar om mee te werken. "Bij de andere wagens moet je containers naar je toe trekken als ze heel zwaar zijn en dit is gewoon hup, de bak draaien en de vrachtwagen tilt het gewicht voor ons", aldus één van de Almeerse vuilnismannen.

De gemeente ziet dit ook als een groot voordeel, omdat daardoor jong en oud op de vuilniswagen kan blijven werken. "Zwaar werk wordt vaak vooral door jonge mensen gedaan. En wat je eigenlijk wil, is dat meerdere mensen inzetbaar zijn en dat kan nu, omdat de bakken automatisch worden opgepakt. Daardoor kunnen we mensen langer voor onze organisatie behouden", aldus Drost.

De test duurt tot en met juli. Daarna maakt de gemeente Almere de balans op en wordt beslist of de zijlader permanent wordt ingezet.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel