SP zet raadslid Tom de Kruijff uit de fractie

DRONTEN • Zo 10 februari 2019 | 13:24 • Zondag 10 februari 2019 | 13:24

De SP in Dronten heeft raadslid Tom de Kruijff uit de fractie gezet en hem gevraagd zijn raadszetel in te leveren. Fractievoorzitter Peter Duvekot zegt dat het gaat om een 'onoverkomelijk verschil van inzicht'. Waar het meningsverschil om draait wil Duvekot niet toelichten. Een lijmpoging zit er volgens hem in elk geval niet meer in.

Tegen De Drontenaar vertelt Tom de Kruijff dat de SP niet meer met hem verder wil vanwege zijn mening over Lelystad Airport en de aanstaande burgemeester, Jean Paul Gebben.

Lelystad Airport
De Kruijff is het niet eens met het verkiezingsprogramma voor de komende Statenverkiezingen, waarin de SP in Flevoland geen afstand neemt van de uitbreiding van Lelystad Airport. De Kruijff vertelt tegen De Drontenaar dat hij zijn persoonlijke standpunt over het onderwerp niet onder stoelen of banken zal steken tijdens de verkiezingscampagne.

Fractievoorzitter Duvekot geeft toe dat er een verschil van mening is over het onderwerp, maar het zou niet dé reden zijn om hem uit de fractie te zetten.

Nieuwe burgemeester
Of de mening van De Kruijff over de nieuwe burgemeester dat wel is, wil Duvekot niet kwijt. De Kruijff noemt het onbegrijpelijk dat er gekozen is voor een kandidaat 'waarop een krasje zit.'

Jean Paul Gebben was in 2016 burgemeester van het Gelderse Renkum toen hij tijdens een piketdienst ging stappen met zijn zoon en onder invloed van alcohol was. Als gevolg daarvan moest Gebben aftreden. "Ik vind dat een burgemeester van onbesproken gedrag moet zijn," zegt De Kruijff.

Kritische tweets
Het raadslid plaatste afgelopen week een aantal berichten op Twitter waarin hij deze mening uitte. Nadat Peter Duvekot hem daarop aanspraak heeft De Kruijff de tweets verwijderd. "Vervolgens kreeg ik vrijdag de uitnodiging voor een gesprek met Peter en afdelingsvoorzitter Anneke Popa," zegt De Kruijff. Tijdens dat gesprek is aangegeven dat de fractie en partij niet meer met hem verder willen.

Eenmansfractie
Hoewel de SP in een verklaring schrijft dat De Kruijff heeft aangegeven zijn zetel op te geven, zegt het raadslid zelf dat hij daar nog over twijfelt. De kans bestaat dat hij als eenmansfractie verder gaat. In dat geval houdt ook de SP nog één zetel over.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel