Monument voor omgekomen vliegers Tweede Wereldoorlog

ZEEWOLDE • Zo 10 februari 2019 | 14:56 • Zondag 10 februari 2019 | 14:56

Zeewolde krijgt een oorlogsmonument. Een vliegersmonument wordt het, om de omgekomen Britse en Amerikaanse vliegers uit de Tweede Wereldoorlog te gedenken. Zeewolde heeft al wel een gedenkplek op de begraafplaats, maar dat is geen echt monument.

Het monument komt te staan aan de Kastanjelaan, vlakbij De Verbeelding, vertelt initiatiefnemer Cees Steijger: "Er zijn hier drie crashes geweest. Een B17 bommenwerper is achter de huidige Verbeelding neergekomen, een Stirling bommenwerper van de Royal Air Force bij het Erkemederstrand en een Mustang jachtvliegtuig is neergestort bij de Ossenkampweg".

Propeller met namen piloten
Het wordt een groot monument van vier meter breed en drie meter hoog dat wordt geconstrueerd rond een oude propeller van een Engelse Lancaster van de Royal Air Force. Op het monument komen de namen te staan van de Amerikaanse en Britse piloten die in Zeewolde omkwamen.

Steijger had voor het monument graag een propeller gebruikt van een vliegtuig dat daadwerkelijk bij Zeewolde is neergestort, maar dat is niet gelukt. "Ja dat is wel jammer", zegt Steijger. "Ik ben jarenlang bezig geweest om de propeller van de B17 die hier is neergestort te pakken te krijgen. Ik heb hem ook gevonden in een klein museum in Amerika, maar ze willen hem niet afgeven". Een alternatief is gevonden bij de bergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht in Woensdrecht, waar Steijger een propeller mocht uitzoeken.

Fietsroute
Het vliegersmonument moet het vertrekpunt worden van een fietsroute, die wordt aangelegd langs de crashlocaties in Zeewolde. Bij die plekken worden door de Stichting Ongeland herdenkingspalen neergezet.

Het is de bedoeling dat het vliegersmonument op 5 mei wordt onthuld. Daarvoor is ook de familie uitgenodigd van een Amerikaanse vlieger, die met zijn jachtvliegtuig neerstortte bij de Ossenkampweg. Het lichaam van de man is nooit teruggevonden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel