Monument voor omgekomen vliegers Tweede Wereldoorlog

ZEEWOLDE • Zo 10 februari 2019 | 14:56 • Zondag 10 februari 2019 | 14:56

Zeewolde krijgt een oorlogsmonument. Een vliegersmonument wordt het, om de omgekomen Britse en Amerikaanse vliegers uit de Tweede Wereldoorlog te gedenken. Zeewolde heeft al wel een gedenkplek op de begraafplaats, maar dat is geen echt monument.

Het monument komt te staan aan de Kastanjelaan, vlakbij De Verbeelding, vertelt initiatiefnemer Cees Steijger: "Er zijn hier drie crashes geweest. Een B17 bommenwerper is achter de huidige Verbeelding neergekomen, een Stirling bommenwerper van de Royal Air Force bij het Erkemederstrand en een Mustang jachtvliegtuig is neergestort bij de Ossenkampweg".

Propeller met namen piloten
Het wordt een groot monument van vier meter breed en drie meter hoog dat wordt geconstrueerd rond een oude propeller van een Engelse Lancaster van de Royal Air Force. Op het monument komen de namen te staan van de Amerikaanse en Britse piloten die in Zeewolde omkwamen.

Steijger had voor het monument graag een propeller gebruikt van een vliegtuig dat daadwerkelijk bij Zeewolde is neergestort, maar dat is niet gelukt. "Ja dat is wel jammer", zegt Steijger. "Ik ben jarenlang bezig geweest om de propeller van de B17 die hier is neergestort te pakken te krijgen. Ik heb hem ook gevonden in een klein museum in Amerika, maar ze willen hem niet afgeven". Een alternatief is gevonden bij de bergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht in Woensdrecht, waar Steijger een propeller mocht uitzoeken.

Fietsroute
Het vliegersmonument moet het vertrekpunt worden van een fietsroute, die wordt aangelegd langs de crashlocaties in Zeewolde. Bij die plekken worden door de Stichting Ongeland herdenkingspalen neergezet.

Het is de bedoeling dat het vliegersmonument op 5 mei wordt onthuld. Daarvoor is ook de familie uitgenodigd van een Amerikaanse vlieger, die met zijn jachtvliegtuig neerstortte bij de Ossenkampweg. Het lichaam van de man is nooit teruggevonden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (5)

 • Harrie

    Ma 11 februari Maandag 11 februari

  Beter laat dan nooit, opdat we nooit vergeten! Goed initiatief

  reageer
 • Walking dead

    Zo 10 februari Zondag 10 februari

  Mooi initiatief. Dit mag nooit vergeten worden. Deze mensen hebben hun leven gegeven voor ons. En voor de andere slachtoffers heb je de dodenherdenking. Daar wordt iedereen herdacht. Van toen en nu.

  reageer
 • Moraaridder

    Zo 10 februari Zondag 10 februari

  Ik vind het verschrikkelijk wat er in de 2 wereldooog heeft plaatsgevonden. Maar snap.niet dat nu pas bijna 80.jaar later een monument moet komen. Dit zou al een tiental jaren eerder gemoeten. Als je dan iets wil.doen zet dan een monument neer voor alle slachtoffers van alle conflicten na 1940.

  reageer
 • Okee

    Zo 10 februari Zondag 10 februari

  Mm is bijna 80 jaar geleden

  reageer
 • Cees Steijger

    Zo 17 februari Zondag 17 februari

  75 jaar om precies te zijn. Ik vond dat zo'n monument ontbrak, vandaar het initiatief.

 • Dorien

    Zo 10 februari Zondag 10 februari

  Super initiatief, gelukkig hebben wij in Dronten wel een echte propeller van een lancaster die hier neergestort is, het blijft daardoor een bijzonder monument

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert