Vissers naar Den Haag, actie voor behoud pulskor

URK • Ma 11 februari 2019 | 17:36 • Maandag 11 februari 2019 | 17:36

Een groep vissers trekt dinsdag naar Den Haag om daar de problematiek rond pulskorvisserij aan te kaarten. Zij hopen dat minister president Mark Rutte een laatste poging onderneemt om de pulsvisserij te redden. Om 10:00 uur vertrekt een bus vanuit de haven van Urk richting de Tweede Kamer.

De vissers vrezen voor hun bestaan als woensdag in Straatsburg besloten wordt over de toekomst van pulskorvisserij. Dan komt de zogenoemde triloog bijeen. Dat zijn vertegenwoordigers van de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad van Ministers. Gezamenlijk bepalen zij of pulskor gelegaliseerd wordt of dat er een verbod komt.

Vissers en visserijbonden kwamen maandagochtend bijeen op het gemeentehuis van Urk om te praten over de situatie. Volgens VisNed accepteren pulsvissers geen onrechtvaardig besluit als woensdag pulsvisserij verboden wordt. Eerder stuurden verschillende belangenorganisaties een noodbrief naar de minister president.

Bij pulskorvisserij gebruikt de visser een net waarbij elektrische pulsen worden gegeven. Deze pulsen zorgen ervoor dat platvis, zoals schol en tong, opschrikt en het net inzwemt. Bij de traditionele boomkorvisserij worden kettingen over de bodem gesleept om de vissen op te schrikken. De Nederlandse overheid is een groot voorstander van pulskorvisserij. Het zou minder schadelijk zijn voor de bodem en viskotters gebruiken de helft minder brandstof.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (5)

 • Natte niel

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  M’n Bebe had een botter...

  reageer
 • Flevoburger

    Ma 11 februari Maandag 11 februari

  Voortaan even nadenken voordat je op een pro EU partij stemt.

  reageer
 • Brouwer

    Ma 11 februari Maandag 11 februari

  Spijbelen? Staken? Biddag?

  reageer
 • Jan

    Ma 11 februari Maandag 11 februari

  Hoe was het ook alweer? Er was ontheffing voor een x aantal kotters.. vervolgens werd er meer dan 2*x kotters uitgevoerd met de pulskor.. Europa zegt daarop foei, nadat zij getipt is door Franse vissers.. tsja dan snap ik dat er word gezegd: jullie waren te gretig, de regels zijn overtreden. Stoppen ermee nu!

  reageer
 • Japie

    Ma 11 februari Maandag 11 februari

  Zonde van hun vrije tijd, is daar bij dat corrupte zooitje van de EU toch al beslist. De vissers mogen weer terug naar het stenentijdperk.

  "lekker" weer met de boomkor vissen, bodem flink omwoelen, dubbel zoveel CO2 uitstoten, dubbel zoveel brandstof erdoor heen jagen.... En dan in den haag maar schreeuwen over het klimaat

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert