Vissers naar Den Haag, actie voor behoud pulskor

URK • Ma 11 februari 2019 | 17:36 • Maandag 11 februari 2019 | 17:36

Een groep vissers trekt dinsdag naar Den Haag om daar de problematiek rond pulskorvisserij aan te kaarten. Zij hopen dat minister president Mark Rutte een laatste poging onderneemt om de pulsvisserij te redden. Om 10:00 uur vertrekt een bus vanuit de haven van Urk richting de Tweede Kamer.

De vissers vrezen voor hun bestaan als woensdag in Straatsburg besloten wordt over de toekomst van pulskorvisserij. Dan komt de zogenoemde triloog bijeen. Dat zijn vertegenwoordigers van de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad van Ministers. Gezamenlijk bepalen zij of pulskor gelegaliseerd wordt of dat er een verbod komt.

Vissers en visserijbonden kwamen maandagochtend bijeen op het gemeentehuis van Urk om te praten over de situatie. Volgens VisNed accepteren pulsvissers geen onrechtvaardig besluit als woensdag pulsvisserij verboden wordt. Eerder stuurden verschillende belangenorganisaties een noodbrief naar de minister president.

Bij pulskorvisserij gebruikt de visser een net waarbij elektrische pulsen worden gegeven. Deze pulsen zorgen ervoor dat platvis, zoals schol en tong, opschrikt en het net inzwemt. Bij de traditionele boomkorvisserij worden kettingen over de bodem gesleept om de vissen op te schrikken. De Nederlandse overheid is een groot voorstander van pulskorvisserij. Het zou minder schadelijk zijn voor de bodem en viskotters gebruiken de helft minder brandstof.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel