Minister: verzekeraar garandeert altijd zorg

FLEVOLAND • Ma 11 februari 2019 | 19:35 • Maandag 11 februari 2019 | 19:35

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis garandeert dat patiënten die na de overname van de zorg door St Jansdal per 1 maart niet meer in Lelystad terechtkunnen, bij andere ziekenhuizen in de omgeving geholpen worden. Dat schrijft minister Bruno Bruins (Medische Zorg) aan de Tweede Kamer.

In de brief zet de minister de stand van zaken rond de MC IJsselmeerziekenhuizen uiteen. De Tweede Kamer praat woensdag over de ziekenhuiszorg.

St Jansdal neemt vanaf 28 februari het MC Zuiderzeeziekenhuis in Lelystad over. De poliklinieken gaan op 4 maart weer open. Het Harderwijkse ziekenhuis biedt in Lelystad naast poliklinische zorg alleen nog laagcomplexe zorg aan. Behandeling van obesitas op de afdeling bariatrie, HIV, hepatitis en kinderdiabetes verdwijnen uit Lelystad. De drie laatstgenoemde specialismen keren mogelijk wel terug met andere zorgaanbieders.

Minister Bruins schrijft dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) er scherp op letten dat in de regio de zorg waar patiënten behoefte aan hebben, beschikbaar blijft. Afgesproken is dat Zilveren Kruis bijspringt als in het aanbod gaten vallen.

Verdwijnen zorg baart stichting zorgen
Het verdwijnen van zorg uit Lelystad is één van de zorgpunten die de stichting Actie Behoud Ziekenhuis Lelystad bij de inspectie onder de aandacht heeft gebracht. Zo zijn er operaties afgezegd en is verloskunde verdwenen. De Inspectie geeft toe dat patiënten dit als problematisch ervaren, maar stelt dat het faillissement van de MC IJsselmeerziekenhuizen niet heeft geleid tot gezondheidsrisico's.

Ook bij andere klachten en incidenten die de stichting heeft gemeld is volgens de Inspectie geen sprake van risico's voor de patiëntveiligheid. Voorafgaand aan het overleg in de Kamer biedt de stichting woensdag een petitie aan. Over de overname van St Jansdal meldt de minister verder dat patiënten die in maart een poliklinische of behandelafspraak hadden staan, nog deze week door St Jansdal zullen worden gebeld over wie de behandeling doet en waar.

Mocht St Jansdal de toestroom in Harderwijk niet aan kunnen, dan bekijken de zorgverzekeraars samen met de Inspectie en NZa waar patiënten tijdig terechtkunnen.

Overname Dokter Jansencentrum nog niet afgerond
De minister schrijft verder dat de daadwerkelijke overname van het Dokter Jansencentrum in Emmeloord nog niet rond is. Dit zou 1 februari zijn, maar juridisch is de koop door de gemeente nog niet afgerond. Voor de patiënten heeft dat geen gevolgen, want die kunnen elders binnen Emmeloord terecht bij de vestiging van de Antonius Zorggroep.

Antonius beslist deze week met zorgverzekeraar De Friesland hoe de zorg aan reumapatiënten in Friesland en omstreken wordt uitgebreid om de wachtlijsten aan te pakken. Die zijn ontstaan door een opnamestop bij Antonius in Sneek, nadat er binnen de vakgroep reumatologie ruzie was ontstaan en een reumatoloog was opgestapt. Patiënten die met spoed zorg nodig hebben, kunnen altijd in Sneek terecht, antwoordt de minister op vragen van het CDA-Kamerlid Joba van den Berg.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel