Minister: verzekeraar garandeert altijd zorg

FLEVOLAND • Ma 11 februari 2019 | 19:35 • Maandag 11 februari 2019 | 19:35

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis garandeert dat patiënten die na de overname van de zorg door St Jansdal per 1 maart niet meer in Lelystad terechtkunnen, bij andere ziekenhuizen in de omgeving geholpen worden. Dat schrijft minister Bruno Bruins (Medische Zorg) aan de Tweede Kamer.

In de brief zet de minister de stand van zaken rond de MC IJsselmeerziekenhuizen uiteen. De Tweede Kamer praat woensdag over de ziekenhuiszorg.

St Jansdal neemt vanaf 28 februari het MC Zuiderzeeziekenhuis in Lelystad over. De poliklinieken gaan op 4 maart weer open. Het Harderwijkse ziekenhuis biedt in Lelystad naast poliklinische zorg alleen nog laagcomplexe zorg aan. Behandeling van obesitas op de afdeling bariatrie, HIV, hepatitis en kinderdiabetes verdwijnen uit Lelystad. De drie laatstgenoemde specialismen keren mogelijk wel terug met andere zorgaanbieders.

Minister Bruins schrijft dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) er scherp op letten dat in de regio de zorg waar patiënten behoefte aan hebben, beschikbaar blijft. Afgesproken is dat Zilveren Kruis bijspringt als in het aanbod gaten vallen.

Verdwijnen zorg baart stichting zorgen
Het verdwijnen van zorg uit Lelystad is één van de zorgpunten die de stichting Actie Behoud Ziekenhuis Lelystad bij de inspectie onder de aandacht heeft gebracht. Zo zijn er operaties afgezegd en is verloskunde verdwenen. De Inspectie geeft toe dat patiënten dit als problematisch ervaren, maar stelt dat het faillissement van de MC IJsselmeerziekenhuizen niet heeft geleid tot gezondheidsrisico's.

Ook bij andere klachten en incidenten die de stichting heeft gemeld is volgens de Inspectie geen sprake van risico's voor de patiëntveiligheid. Voorafgaand aan het overleg in de Kamer biedt de stichting woensdag een petitie aan. Over de overname van St Jansdal meldt de minister verder dat patiënten die in maart een poliklinische of behandelafspraak hadden staan, nog deze week door St Jansdal zullen worden gebeld over wie de behandeling doet en waar.

Mocht St Jansdal de toestroom in Harderwijk niet aan kunnen, dan bekijken de zorgverzekeraars samen met de Inspectie en NZa waar patiënten tijdig terechtkunnen.

Overname Dokter Jansencentrum nog niet afgerond
De minister schrijft verder dat de daadwerkelijke overname van het Dokter Jansencentrum in Emmeloord nog niet rond is. Dit zou 1 februari zijn, maar juridisch is de koop door de gemeente nog niet afgerond. Voor de patiënten heeft dat geen gevolgen, want die kunnen elders binnen Emmeloord terecht bij de vestiging van de Antonius Zorggroep.

Antonius beslist deze week met zorgverzekeraar De Friesland hoe de zorg aan reumapatiënten in Friesland en omstreken wordt uitgebreid om de wachtlijsten aan te pakken. Die zijn ontstaan door een opnamestop bij Antonius in Sneek, nadat er binnen de vakgroep reumatologie ruzie was ontstaan en een reumatoloog was opgestapt. Patiënten die met spoed zorg nodig hebben, kunnen altijd in Sneek terecht, antwoordt de minister op vragen van het CDA-Kamerlid Joba van den Berg.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (22)

 • jarren

    Zo 17 februari Zondag 17 februari

  Hoe kan min Bruins dit garanderen als het nu al niet klopt.Mensen worden her en der over het land verspreid naar andere ziekenhuizen. Dan gaat het echt niet beter als het 1 maart is geweest denk enkel maar erger. Daarbij de vergoedingen voor het reizen naar de andere ziekenhuizen worden vergoed tot 1 maart door Zilv kruis dus zie niet dat het daarna beter zal gaan.

  reageer
 • Ria

    Vr 15 februari Vrijdag 15 februari

  Als ik dit artikel zo lees en er mijn gedachten zo over laat gaan,krijgen wij hier in Lelystad nooit meer een ziekenhuis.
  Alleen maar een Reumatoog daar, een laboratorium
  hier, een verloskundigen kleniek verderop, een hart kleniek om de hoek enz, enz.
  Nog even en we zijn een derde wereldland op gezondheidszorg.
  Ga zo door.
  Wij zijn trots op uw beleid.
  Hoop een ding dat u of uw naaste er nooit mee te maken krijgen, dan piept u wel anders, minister de Bruin en companen.
  Gefeliciteerd met dit resultaat!!!!

  reageer
 • Ikke dus

    Do 14 februari Donderdag 14 februari

  De Verzekeraar geeft een garantie?
  Wat geweldig........wat goed......en meneer Bruins die daar WEER intrapt. Wat een geweldige bewindslieden kennen we toch. Staan voor hun zaak....laten de burgers die gestemd hebben niet in de steek. Gaan tot het uiterste. Zijn terzake goed en volledig geïnformeerd....weten waar ze het over hebben! Samen met de Verzekeraar en 1 hoedje.......sorry maar ik kan GEEN respect meer opbrengen voor deze slappe darmen....(misschien even langs de MDL arts....oh nee...die zijn al weg uit Lelystad)....Noch meneer Bruins (zelf geen medische zorg nodig?) ... Noch de Verzekeraar......bij tekorten verhoog je toch gewoon de premie want wij MOETEN betalen.......
  Nee..leve de wijze van Zorg die geboden is.... de patiënten, medewerkers en dus alle Lelystedelingen zijn de dupe van wanbeleid....grootse woorden en een groot gebrek aan inzicht en eerlijkheid naar ons als publiek/stemgerechtigden/patiënten/medewerkers....er past hier slechts 1 woord.....WALGELIJK.....

  reageer
 • Carlien

    Do 14 februari Donderdag 14 februari

  Hoezo garandeert de verzekeraar de zorg? Volgens mij heeft Nederland toch een zorgplicht ??

  reageer
 • Gea

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  En de Bariatri blijft zoals al zolang in het ongewisse! Wordt met geen woord verder over gesproken waar wij heen gaan!!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • kees d.

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Niet de verzekeraar moet de zorg garanderen maar de overheid! Maar die heeft het onder het mom van marktwerking en goedkoper worden weggegeven aan de zorgcriminelen. Die er dankbaar gebruik van maken om ons zorggeld in mega dure televisie en radioreclames te steken om zieltjes te winnen. En het is zo verlies gevend roepen ze met z'n alle richting overheid.

  reageer
 • Bloedprikzuster

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Om bloed te laten prikken waaronder de tromboseklanten kunnen vanaf
  18 februari niet meer terecht in het vertrouwde ziekenhuis, maar worden verwezen naar de Stadhuisstraat alwaar een laboratorium is ingericht.
  Parkeerplekken? Bericht ontvangen van StJansdal directie of in de krant?
  Nee! Dan maar stuntelend over de straat van oude parkeerplaats over bruggetje op weg naar de prikpost! Staan daar rollators of rolstoelen om de zieken te verplaatsen? Nee!
  Je kunt ook zeggen we zijn altijd enorm verwend geweest met ons ziekenhuis, maar kregen wel een flinke trap na zonder enige waarschuwing vooraf. Dus was het MC Zuiderzee wel zo'n vriendelijk goeddraaiend ziekenhuis?

  reageer
 • Carla

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Er komt gewoon in het Zuiderzee weer een prikpost.

 • Esther

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Het Flevoziekenhuis kan de toestroom al niet aan, maar snap wel dat zilveren kruis liever focust op St Jansdal.

  reageer
 • Harry

    Wo 13 februari Woensdag 13 februari

  De financieel directeur van St Jansdal komt bij ACHMEA vandaan. Hij heeft dit met ACHMEA afgesproken om het financieel in slechte staat verkerende St Jansdal te redden. Die financiële situatie bij St Jansdal is ontstaan doordat St Jansdal een eerder fusieproces met Isala stopgezet had vanwege 'cultuurverschillen'. Diezelfde 'cultuurverschillen' (lees: gereformeerde onderonsjes) zorgen er nu voor dat de vakgroepen van St Jansdal hun collega's uit Lelystad niet in dienst willen nemen. Dat gekonkel kan blijkbaar in Nederland. Maar het gaat de goede kant op, St Jansdal krijgt alweer een grote lange van de Rabobank. Hard op weg naar een faillisement dus. De klanten in Harderwijk hebben St Jansdal de laatste jaren massaal de rug toegekeerd (geeft St Jansdal zelf toe in de eigen jaarverslagen); dat kunnen wij in Lelystad ook. Laatste duwtje naar het faillisement.

 • marco

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Er zitten vriendjes

 • Kees

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Deze Minister was verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het UWV. Hier liep toch alles op rolletjes en was het perfect in orde? Deze ervaringen maken dat je “gevraagd” word voor een nog verantwoordelijker job!!

  reageer
 • ABS

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Voorbeelden te over, je hoeft niet intelligent te zijn om minister te worden, je moet alleen de juiste vriendjes hebben. En empathie is een woord dat nog in Den Haag uitgevonden moet worden.

 • Marco

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Ik kom al jaren bij de zelfde arts. Per 1 Maart weg wat u. We gaan voor een arts naar ziekenhuis Niet voor een ziekenhuis naar een Arts.

  reageer
 • Linda

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Ik mag hopen dat je voor goede zorg naar een ziekenhuis gaat.

 • KC

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Leeft minister onder een grote steen? Heeft hij niet gehoord van de meer dan 10 doden die gevallen zijn, omdat er geen 24/7 SEH in Lelystad is. Er zelfs iemand naar het ziekenhuis in Amsterdam Noord gebracht en daar is overleden, omdat er nergens anders geen plek was. Ook de aanrijtijden, voor bevallingen vanuit Urk en de NOP naar Sneek, worden niet gehaald.
  Laat de minister nu eens toegeven dat hij het mis heeft of stap anders direct op.

  reageer
 • El

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Omdat het geen familielid is van de minister, die kunnen wel rekenen op hem

 • Linda

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Allemaal indianenverhalen, opgeklopt en vele malen groter gemaakt.

 • Reinhold

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Zolang iedereen op de VVD gaat stemmen en ook op D66 blijf je dit probleem houden. En nu niet uitgebreid huilen omdat het sommige burger goed raakt . Dit was te voorspellen .

  reageer
 • kees d.

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Zo mee eens

 • Kevir

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Afgelopen week ‘s avonds met de moeder van een vriendin naar de dokterspost. Kunnen geen hartfilm maken, pols 140/min. ‘Ga maar naar Almere’. Opname in Almere op IC ternauwernood, veel vocht achter de longen.

  Bedankt VVD minister, bedankt VVD burgemeester, de zorg in en om Lelystad os goed verzorgd.

  Lieve mensen wanneer leren jullie het, stem deze club weg. Zorg dat je stem telt, op een partij die wat voor je doet en kan doen. De VVD zit er niet in voor jullie en laten jullie weer in de steek. Geen proteststem op een kleine partij die geen rol speelt. Met de PVDA was dit niet gebeurt.

  reageer
 • Harry

    Wo 13 februari Woensdag 13 februari

  @Kevir: we zijn Van Rijn (PvdA) nog niet vergeten. PvdA? No way, geen oplossing.

 • Harry

    Wo 13 februari Woensdag 13 februari

  PvdA maakt zich landelijk ook totaal niet druk om het ziekenhuis in Lelystad. PvdA heeft samen met VVD en CDA samen bijgedragen aan dit zorgstelsel. We zijn ook niet vergeten wat Van Rijn (PvdA) met de zorg gedaan heeft: bezuinigen en nog eens bezuinigen.

 • Henk

    Ma 11 februari Maandag 11 februari

  Jongens, dit is gewoon een bezuinigingsoperatie. Bezuining omdat de zorg niet meer te betalen is, en omdat verzekeraar en zorgaanbieders gewoon winst moeten/willen maken. Het zal niet beter worden. Hoog tijd voor een parlementaire enquete over het zorgsysteem: weg met de macht van de verzekeraar, en de overheid weer aan het roer.

  reageer
 • Cordia

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Wat jij zeg Henk
  Dat denk ik
  Een grote smeerlapperij

 • Cloony

    Ma 11 februari Maandag 11 februari

  Ben 93 jaar en moet in de buurt gaan kijken waar ik zorg kan krijgen voor mijn reuma, of komt de minister me halen en brengen?

  reageer
 • Jo

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Reuma poli zit nu ook in de blauwe pand naast het ziekenhuis

 • Alexandros

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Ze verwachten dat je gewoon kunt verhuizen naar Almere of dat je een mantelzorger hebt die 24/7 voor je klaar staat.

 • Olaf

    Ma 11 februari Maandag 11 februari

  Reumatologie komt gewoon in het Zuiderzee, dichtbij huis dus.

 • peter van den bemt

    Ma 11 februari Maandag 11 februari

  Het komt alleen steeds vaker voor dat je er heel erg lang (en ook steeds langer) op moet wachten. Wachtrijen is dus niet alleen iets voor het Ziekenfonds . Ons huidige stelsel wordt er steeds "beter" in.

  reageer
 • Harry

    Wo 13 februari Woensdag 13 februari

  @Kevir: PvdA? Laat met niet lachen. Van Rijn (PvdA) heeft lachend bijgedragen aan miljoenbezuinigingen op de AWBZ, Thuiszorg, Jeugdzorg en meer. De kiezers zijn de laatste kabinetsdeelname van de PvdA niet vergeten.

 • Kevir

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Flauwekul Peter, er is meer aanbod van patienten en (met weer een ziekenhuis verdwenen) minder capaciteit. Met dank aan je proteststem op de PVV heb je de enige partij (PVDA) die voor je staat buitenspel gezet. De aandacht van je (VVD) burgemeester gaat niet uit naar de patientenzorg in Lelystad. Ze is een door de VVD vooruitgeschoven pion om de airport te faciliteren. Stem weg, stem een grote partij die er toe doet, de partij voor de arbeiders!

 • Boels

    Ma 11 februari Maandag 11 februari

  Dat komt ook dat er steeds meer "opleuk"-ingrepen worden verricht in particuliere klinieken.
  De zogenaamde "bekende nederlanders" van TV en de politiek geven een verkeerd signaal af.
  De kosten van niet-medisch noodzakelijke ingrepen zouden niet meer aftrekbaar moeten zijn van de inkomstenbelasting.
  Hetzelfde zou ook voor excorbitante kleding- reisuitgaven moeten gelden.

 • Hendrik...

    Ma 11 februari Maandag 11 februari

  Wachtrijen zijn bedoeld om de doktoren werk te garanderen. Als die vandaag weggewerkt zijn, hebben ze niets te doen. En aangezien een chirurg per geval betaald wordt (hij staat niet op de loonlijst van een ziekenhuis!!!), zal hij zorgen dat er een wachtlijst is. Jammer maar helaas. Lang leve de privatisering in de zorg.

 • Ik

    Ma 11 februari Maandag 11 februari

  Wat kunnen ze toch geloven in hun eigen sprookjes zeg! Jammer dat ze niet wakker zijn om de feiten te bekijken! Ze praten hun eigen leugens gewoon goed! Stelletje lijkenpikkers!

  reageer
 • Tinus plotseling

    Ma 11 februari Maandag 11 februari

  Gelooft die Bruno Bruins nou echt wat hij zelf zegt........

  reageer
 • Kevir

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Geloof je nou echt dat hij geinteresseerd is in het ziekenhuis in Lelystad?

 • Natte niel

    Ma 11 februari Maandag 11 februari

  Wat een waardeloze minister zeg!
  Hy hoort gewoon te zorgen dat de gezondheidszorg in orde is.
  Aftreden die vent!

  reageer
 • Flevoburger

    Ma 11 februari Maandag 11 februari

  Tja een VVD minister, die zal het altijd voor het grootkapitaal opnemen.
  Daarbij, hij of zijn familie woont niet in Lelystad of omstreken. Meer dan een lastig agendapuntje zal het voor hem niet worden.
  Gelukkig komen er straks verkiezingen. Dat is , na het afschaffen van het referendum ons enige en laatste middel om te laten merken dat wij het er echt niet mee eens zijn hoe politiek Den Haag met ons omgaat. Voor mij even geen stem meer naar een coalitiepartij. Geen VVD, D66, CDA of CU. In maart eerst maar eens een flinke bezem door de 1e kamer en dan op naar de verkiezingen voor de EU in mei.
  We gaan er allemaal op vooruit. Ja de politici zelf ja.......

  reageer
 • Saskia

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Mee eens geen coalitiepartij meer, waar moeten we wel op stemmen? Zij hebben ons in de kou laten staan. Het milieu is belangrijker dan een ziekenhuis in Lelystad en St. Jansdal krijgt 45 miljoen.
  Te gek voor woorden.
  Help!

 • Roberta

    Ma 11 februari Maandag 11 februari

  Je zou ze bijna wakker willen schoppen! Ze gaan gewoon aan alle problemen en doden voorbij. Wat staat dat spul toch ver van de werkelijkheid af, "zorg in de omgeving". Man ga toch zelf eens met bus en/of trein naar de "omgeving" wel even slecht ter been zijn graag. Grrrrr

  reageer
 • Antoinette

    Ma 11 februari Maandag 11 februari

  Er is al genoeg gebeurd wat niet patiënt veilig was. En dat zal alleen maar toenemen zodra st jansdal het overneemt per 28 februari. Ze mogen een grote pot gaan kopen die ze als doofpot kunnen gaan gebruiken. Want naar buiten komen, komen de patiënt onveilige situaties niet. Schandalig!!!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert