Gemeente kijkt toch naar schrijnende gevallen Oosterwold

ALMERE • Ma 11 februari 2019 | 22:06 • Maandag 11 februari 2019 | 22:06

De gemeente Almere gaat toch kijken of toekomstig bewoners van de wijk Oosterwold onredelijk benadeeld zijn door de plotselinge verdubbeling van de grondprijs. Vorige week maandag verhoogde de gemeente de prijs van de bouwgrond van 42 naar 74 euro. Zo werd de grondprijs weer marktconform, aldus de gemeente. Die verandering was niet aangekondigd, maar ging per direct in. Een aantal gegadigden voor de kavels is hierdoor onverwacht tienduizenden euro's extra kwijt.

Bij Radar kondigde wethouder Maaike Veeningen aan dat er gekeken ging worden naar de schrijnende gevallen. Het gaat om initiatiefnemers die net te laat waren, of die door vertragingen - waar de gemeente zelf verantwoordelijk voor is - nog geen contract hadden kunnen afsluiten. Eerder gaf de gemeente Almere aan geen rekening te willen houden met deze grensgevallen. De wethouder spreekt nu van een 'analyse van de problemen' en een 'inventarisatie van alle gevallen'.

De houding en de actie van de gemeente Almere leverden de afgelopen tijd een storm aan kritiek op. De gedupeerde bewoners kwamen veelvuldig in de media. D66-wethouder Maaike Veeningen wilde bij Radar geen antwoord geven op de vraag of de gemeente onredelijk heeft gehandeld.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (27)

 • Carl

    Wo 20 februari Woensdag 20 februari

  Het gaat niet alleen om het geld, maar het laat weer eens de onbetrouwbaarheid van gemeente zien
  Als ervaringsdeskundige op dit gebied, verbaasd mij het niet dat de gemeente niet alleen zo handeld maar ook de reactie op het publiek en aspirant kopers zo reageerd

  reageer
 • J05B

    Wo 13 februari Woensdag 13 februari

  En laat ze nu eens doorwerken die trage ambtenaren. K heb de financien op orde, contacten met het bpuwbedrijf etc. Nu nog 9 maanden wachten totdat ik op een verplichte bijeenkomst kan zijn alvorens naar de volgende stap in het proces te kunnen gaan. Wat een gedoe :/ ben benieuwd hoe de grondprijs over 2 jaar zal zijn.

  reageer
 • Chris

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Wel fijn! Grond kopen die bij het zetten van je handtekening gelijk het dubbele waard is!

  reageer
 • Piet

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  @peter van den bemt;

  Natuurlijk is het vervelend als je een ton meer moet betalen voor de grond. Ondanks dat de communicatie vanuit de gemeente Almere waardeloos is t.a.v. initiatiefnemers etc. is het geen gek idee de rekensom te maken;

  100.000,- meer betalen betekend dat het gaat om 100.000 / (74,15 - 42,00), pakweg 3000 m2.
  Ik gun iedereen z'n lap grond maar in deze tijd waarbij velen langs de zijlijn staan als het gaat om betaalbaar wonen kan ik geen medelijden hebben met iemand die nu "slechts" 1700 m2 kan aanschaffen.
  Deze mensen zijn niet zielig en grijpen een gouden kans in een uniek gebied en dat is ze van harte gegund omdat je er verdomd veel werk voor moet verzetten.

  reageer
 • peter van den bemt

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Jij doet alsof dit lieden zijn die dit allemaal klaar hebben liggen. Het kan best zijn dat onder de nieuwe prijs de bewoners evengoed 'goedkoop' wonen. Maar van die nieuwe prijs is niemand uitgegaan. Men maakt een berekening en bekijkt of iets haalbaar is. Er zullen er bij zijn die, wanneer bij aanvang de prijs was die hij nu wordt, zouden zijn afgehaakt. Gewoon omdat ze dat teveel zouden vinden. Hoe 'goedkoop' het ook mag blijven, het wordt, opeens, bijna 2 keer zoveel. Dat moet je maar hebben.

 • Jan

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Te laat is te laat. Voor een appel en een ei een lap grond kunnen kopen, en dan nog een grote mond hebben. Ga dan gewoon weer in je flatje wonen

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • commentaar

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Goed lokaal voorbeeld van een enorme luchtbel die weer onder onze economie wordt gebouwd... natte-vinger-werk qua prijsbepaling. We hebben weinig geleerd van het recente verleden. Crisis voorbij en de gekte slaat weer toe. Absurdisme gewoon. Een volgende hevigere crisis is op alle fronten van onze economie in de maak.

  reageer
 • Piet

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Mooie soap inmiddels geworden. Als de gemeente gewoon duidelijk was geweest in haar communicatie dan was dit allemaal geen nieuws geweest.

  Kortom, de prijsstijging moet helaas van kracht blijven maar verbeter dan wel de communicatie en kom mensen tegemoet door het hele ontwikkelproces te versnellen.

  Mijn idee is dat mensen weldegelijk meer willen betalen maar behoefte hebben aan duidelijkheid. Succes toekomstige Oosterwolders & gemeente Almere!

  reageer
 • peter van den bemt

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Er zijn er die tot een ton meer moeten betalen. Ja. hoor. Dat willen ze best wel.

 • RobB

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Mogen ze wel ruimhartig zijn

  reageer
 • Karel

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Tja, als het in de media komt, wil de gemeente nog weleens handelen. De van Rossum, Radar, short item op de voorpagina Volkskrant en wie weet waar nog meer. Overigens is Oosterwold een totaal mislukt experiment, wat iedere zinnige burger had kunnen voorspellen.
  Misschien moet de media eens wat dieper op de Flopriade en alle achterkamertjespolitiek ingaan. Open ook eens die beerput, journalisten! Wordt vast beloond met een scoop van jewelste.

  reageer
 • Wim

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Ja daar zijn gemeentes goed in, eerst decechrijnende gevallen zelf veroorzaken en er dan naar kijken, maar wat daar dan weer het gevolg van is, is vaak nog schrijnender

  reageer
 • Gebruiker

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Deze reactie is verwijderd door de redactie

 • Geinteresseerd

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Wat een nare reactie Pieter. Ik wens jou in ieder geval wel een fijne dag toe.

 • Erwin van marle

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  In oliestaat Bhutan is bruto nationaal geluk belangrijk. Na 41 jaren pionieren is het imago van Almere positief aan t veranderen. Leer van Bhutan. Nodig hen uit voor de Floriade en Oosterwold. En breek dat niet door grond opbrengsten af. Maar geef de pioniers van anno 2018-2019 de kans om ons Almere op de kaart te zetten en 1400 pioniers welkom te heten in Oosterwold

  reageer
 • Sander

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Het blijkt niet echt dat het imago positief verandert. Sterker nog, almere is nog steeds niet wat het zou moeten zijn (voor een stad van 200.000 inwoners) en heeft nog steeds niks te doen voor toerisme of cultuur. Almere komt de laatste tijd in tv programma's ook niet echt positief in beeld, het tegenovergestelde juist.

 • Ed

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Bhutan is toch geen oliestaat? En het verband dat u legt met Oosterwold, lijkt me wat vergezocht.

 • Frenky

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Wanneer ben je ergens mee bezig? Te grijs gebied en dus zeker geen goede grens. Getekend voor een prijs, is krijgen voor een prijs. En anders niet.
  Dat hele Oosterwold moet de gemeente zelf nu de wegen eens gaan bouwen en rekeningen doorsturen naar de bewoners. Inmiddels hebben de bewoners tijd zat gehad om alles te regelen en komt nu de veiligheid in het geding omdat zij hun zaakjes niet op orde hebben

  reageer
 • Jan

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Pfff moet eerst weer een tv programma aan te pas komen

  reageer
 • Gebruiker

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Deze reactie is verwijderd door de redactie

 • Sjakie

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  De onbetrouwbare roverheid.

  reageer
 • Urker

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Gewoon betalen. Mensen willen daar toch wonen. Wat zijn wij dan in een treurige land terecht gekomen. Boehoe

  reageer
 • Onno

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Het Weerwater krijgt een vreemd Oor. Een camping heeft een andere plek nodig omdat het in de weg zit tussen het terugkerend water in de gaten die de zandwinning die nodig was om een deeltje van Almere een stevige bodem te gunnen en de A6. Dat stukje Almere moet het pretpark worden dat voor de laagste grondprijs door de Maffia van project managers.
  Ze zijn schatrijk en blijven zoeken naar de spaarpotten van de gewone " M/V ".

  reageer
 • Ineke Kouwenhoven

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Er is niets mis met het experimenteren met nieuwe woonvormen maar Oosterwold is daar met zijn 4.300 ha te groot voor. Als je een wijk wilt laten bouwen door burgers, moeten zij vanaf het begin invloed hebben op wat er wanneer gebeurt. Zij moeten immers zelf alles regelen, plannen en betalen. Dat lukt niet op zo'n grote schaal en zeker niet als mensen op elkaar en de gemeente moeten wachten om stappen te kunnen zetten.

  Als samenwerking tussen bewoners een van de uitgangspunten is, is zo'n exorbitante prijsverhoging ronduit slecht. Je krijgt wrijving tussen mensen die 'goedkoop' veel grond hebben gekocht en mensen die nu instappen, twee keer zoveel moeten betalen voor de grond en noodgedwongen kiezen voor minder vierkante meters. Een groot deel van de kavel is helemaal geen bouwgrond maar is bestemd voor voorzieningen en verplichte stadstuinbouw. Kopers die meer moeten neertellen voor de grond, kiezen dan letterlijk de kortste weg en gaan waarschijnlijk bezuinigen op die tuinbouw: alleen planten/telen want zoveel mogelijk oplevert per vierkante meter want ze willen die hogere grondprijzen compenseren. En dan gaat het uiteindelijk toch weer gewoon om geld.

  reageer
 • Joop

    Ma 11 februari Maandag 11 februari

  Ik snap de teleurstelling van de mogelijke kopers maar jammer dan, had je maar eerder moeten kopen! Ik ben een beginnend belegger en ik denk heel vaak, had ik het gisteren maar gekocht of verkocht! Effe treuren en dan neem je je financieel verlies of minder winst. In dit geval is van beide geen sprake!

  reageer
 • peter van den bemt

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  @Ed. Je hebt gelijk. Ook op Oosterwold is er sprake van projecten. En het speculeren in de woningmarkt kun je wel vergelijken met beleggen. Maar of een huis in Oosterwold, met al die stampij van zelf de voorzieningen aanleggen in overleg met andere bewoners en de gemeente, interessant is voor een speculant, durf ik ernstig te betwijfelen.

 • Ed

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  @Peter
  Er zijn daar weldegelijk allerlei projecten waar ook druk mee geadverteerd wordt. En het zou naïef zijn om te denken dat niemand hebberig is geworden van die lage grondprijs. Zeker nu geld op de bank (bijna) niets oplevert.

 • peter van den bemt

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  @Ed. Dan zijn er wel makkelijker manieren om met huizen te speculeren. Dat doe je niet als je er zelf zo vreselijk veel voor moet doen. En projecten worden in dat gebied niet toegestaan.

 • Ed

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  @ peter van den bemt
  Op die lage grondprijs komen natuurlijk speculanten af en projectontwikkelaars die mooie winstmarges zien. Dus de vergelijking met beleggen is niet zo gek.

 • peter van den bemt

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Een huis willen laten bouwen, is hetzelfde als beleggen??

 • Jan D

    Ma 11 februari Maandag 11 februari

  Mosterd na de Maaltijd omroep Flevoland! Het is overigens AVROTROS! En waar is de quote van de wethouder?!?

  reageer
 • Guido

    Ma 11 februari Maandag 11 februari

  wethouder Maaike Veeningen ingevlogen, geen enkel gevoel wat er in Almere gebeurt, en is gebeurd, nee we luisteren naar de ambtenaren en die komen ook voor een groot gedeelte ook allemaal van buiten Almere. De gemeente wordt gerund door mensen van buiten de stad en dan krijg je dit soort zaken

  reageer
 • Beans

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Wie komt er tegenwoordig nog van ‘buiten’ Almere? Die stad is toch al te ver uit haar jasje gegroeid. Hoezo woningtekort?

 • Michael

    Ma 11 februari Maandag 11 februari

  Nou mevrouw is gewoon verhuisd van Amstelveen naar almere voor haar job hoor ...

 • Ed

    Ma 11 februari Maandag 11 februari

  Een "wijk" met een oppervlakte van 4300 hectare (meer dan heel Almere stad!!) waar iedereen zoveel mogelijk zijn eigen gang wil kunnen gaan. Ik voorspel nog veel meer "sneue gevallen" en trieste situaties in Oosterwold.

  reageer
 • Ed

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  @ Frenky
  Als informatie volgens jou niet correct is, geef dan even de juiste cijfers.
  Ik baseer me op Wikipedia en google maps en heb geen reden aan deze info te twijfelen.
  Als je de wijsneus wil uithangen, heb dan wel je zaakjes op orde, oké?

 • Frenky

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Jij bent niet echt een rekenwonder heh? Doe maar even wisselen Pietertje, jij bent af.

 • Flevoburger

    Ma 11 februari Maandag 11 februari

  Da's een reactie voor de bühne. Nu eerst maar eens afwachten hoe dat in de praktijk uitpakt.
  Het is overigens bizar dat er een tv programma voor nodig is. Dat zegt veel over de integriteit van de plaatselijke bestuurders: geen gehoor richting burgers maar ow wee, als er een tv programma / landelijke bekendheid bijkomt.
  Toekomstige potentiële huizenkopers in Almere: u bent gewaarschuwd!

  reageer
 • Chris

    Ma 11 februari Maandag 11 februari

  Nou iedereen hetzelfde behandelen lijkt mij

  reageer
 • peter van den bemt

    Ma 11 februari Maandag 11 februari

  Volgens mij is er maar 1 goede grens: de nieuwe grondprijs voor mensen die vanaf nu beginnen aan het koop/bouwproces. Iedereen die bezig was, betaalt de prijs zoals die was toen zij eraan begonnen. De wethouder sprak bij Radar over "de eis van de prijsstijging in de markt". Dat is helemaal geen eis. Je bepaalt zelf of je er in mee gaat. En (vanaf) wanneer.

  reageer
 • Flevo

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Mee eens. Je kunt niet opeens een prijs enorm verhogen en mensen die al in het proces zitten daarmee opzadelen. Zeker niet als eea nog niet rond is ten gevolge van vertraging etc bij de gemeente.

 • Jef Visser

    Ma 11 februari Maandag 11 februari

  Precies

 • Jef Visser

    Ma 11 februari Maandag 11 februari

  Iedereen met een nummer moeten ze tegemoet komen!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert