GGD: 45-minuten-norm is slechts papieren werkelijkheid

FLEVOLAND • Vr 15 februari 2019 | 12:24 • Vrijdag 15 februari 2019 | 12:24

De 45-minuten-norm waarbinnen patiënten per ambulance in een ziekenhuis moeten zijn, is slechts een theoretisch model. Dat zegt de GGD Flevoland, die in onze provincie het ambulancevervoer uitvoert.

Wettelijk gezien wordt de GGD alleen verplicht te voldoen aan een aanrijtijd van maximaal 15-minuten. Dat is de periode tussen het eerste telefoontje naar de meldkamer en de aankomst van een ambulance op de plek van het incident. Het aantal minuten dat het vervolgens kost om naar een ziekenhuis te rijden is niet iets waarop de GGD specifiek wordt afgerekend.

Eerder deze week bleek dat door het wegvallen van de spoedeisende hulp in Lelystad patiënten uit die stad gemiddeld 51 minuten kwijt zijn voordat een ambulance ze in een ziekenhuis heeft. Voor de sluiting lag dit nog onder de 40 minuten. Patiënten uit Urk zijn pas na 60 minuten in een ziekenhuis.

"We trekken al maandenlang al ons beschikbare personeel en materieel uit de kast om de acute zorg in Flevoland overeind te houden."

— GGD Flevoland

15-minuten
"We scoren als Regionale Ambulancevoorziening (RAV) ruim boven de wettelijk gestelde 15-minuten-norm. Dát is voor ons de verplichte richtlijn," zegt een woordvoerder van de GGD. "Het beeld dat nu ontstaat is dat de RAV Flevoland haar werk niet goed doet of niet goed presteert. Het tegenovergestelde is het geval, we trekken al maandenlang al ons beschikbare personeel en materieel uit de kast om de acute zorg in Flevoland overeind te houden."

Rekenmodel
Het tijdsbestek van 45 minuten waarbinnen patiënten een ziekenhuis moeten bereiken is weliswaar vastgelegd, maar wordt niet constant getoetst aan de hand van resultaten uit de praktijk. Er wordt gewerkt met een papieren rekenmodel. Uit dat model blijkt dat patiënten uit Flevoland nog steeds binnen 45 minuten in een ziekenhuis kunnen zijn.

Zo wordt er gerekend:
"In het model wordt eerst voor elk postcodegebied berekend wat de rijtijd is vanuit de dichtstbijzijnde ambulancestandplaats, uitgaande van een ambulance rijdend met spoed. Vervolgens wordt per postcodegebied berekend wat de vervoertijd is naar alle SEH’s; ook hier rijdt de ambulance met spoed.

Bij de rij- en vervoertijden worden 3 minuten meld- en uitruktijd en 5 minuten inlaadtijd opgeteld. Dit geeft per postcodegebied de totale ritduur vanaf de dichtstbijzijnde standplaats via de plaats van ongeval naar alle ziekenhuizen met een SEH."

Bron: RIVM

Theorie vs. Praktijk
Tussen de theorie en praktijk zitten wel grote verschillen. Zo wordt in de rekenmethode uitgegaan van 5 minuten 'inlaadtijd' om de patiënt in de ambulance te krijgen. In de praktijk is ambulancepersoneel echter zo'n 20 minuten op locatie bezig.

Een aanrijtijd onder de 15 minuten zorgt er wel weer voor dat er meer tijd ontstaat voor de behandeling ter plekke en de uiteindelijke rit naar het ziekenhuis.

Een schema van de 45-minuten-norm:


Motie van wantrouwen
De toegenomen rijtijd van ambulances naar ziekenhuizen was voor de SP eerder deze week aanleiding om een motie van wantrouwen in te dienen tegen minister Bruno Bruins. De motie werd gesteund door de PVV, de Partij voor de Dieren en Denk, lang niet genoeg voor een meerderheid.

Lelystad: 45-minuten-norm wordt in de praktijk niet meer gehaald:

Urk: tijden liggen boven het uur:

Noordoostpolder: ook hier tijden rond het uur:

Dronten: stijgende lijn zichtbaar na wegvallen MC Zuiderzee:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel