Brainstormen om visserijafval tegen te gaan

URK • Zo 17 februari 2019 | 14:52 • Zondag 17 februari 2019 | 14:52

De zee zit vol met afval afkomstig van de visserij en dat moet worden opgelost, vinden ze bij Stichting De Noordzee. Om oplossingen te vinden voor het visserijafval organiseerden ze daarom een brainstormsessie op Urk. Daar werden zaterdag vier ideeën gepresenteerd.

"Meer dan 50 procent van al het afval langs de Nederlandse kust is afkomstig van de visserij", legt Marijke Boonstra van Stichting De Noordzee uit. "Dan hebben we over stukjes net, vispluis en touw. Dat is een bedreiging voor het zeeleven."

Vier teams, elk bestaand uit acht personen, presenteerden hun oplossingen aan een jury met deskundigen. Zo bedachten twee teams speciale afvalkratten aan boord, die aan wal makkelijk te sorteren en verwerken zijn. Een ander team bedacht een duurzame oplossing, waarbij kapot touw en pluis wordt gerecycled tot speeltoestellen voor kinderen.

Het winnende team bedacht een registratiesysteem, waarmee bijgehouden kan worden hoeveel en wat voor soort afval er is. "Eerst moeten we in kaart zien te brengen hoe de afvalstromen op zee werken", verklaart Just van der Endt van het winnende team. Zij willen een QR-code zetten op de bigbags waarin vissers hun afval aan boord stoppen. Zo kunnen die bags later gemakkelijk worden gescand.

Het winnende idee krijgt tweeduizend euro om verder ontwikkeld te worden. "Met experts gaan we helpen om het idee uit te werken. En dat gaan we bij afvalverwerkers in Nederland pitchen", aldus Boonstra.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel