"Lelystad Airport gaat zeker door"

LELYSTAD • Ma 18 februari 2019 | 6:35 • Maandag 18 februari 2019 | 6:35

De opening van de uitgebreide luchthaven Lelystad Airport gaat hoe dan ook door. Dat zegt minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat in de Volkskrant. In december wees de Europese Commissie het zogenoemde selectiviteitsbeleid rond de luchthaven af. Ze is nu bezig met een alternatieve oplossing.

Het selectiviteitsbeleid had ervoor moeten zorgen dat Lelystad alleen vakantievluchten zou overnemen van Schiphol, en er geen extra groei van de luchtvaart zou ontstaan. De Europese Commissie keurde die plannen af, omdat ze in strijd zouden zijn met concurrentieregels.

"De wensen voor Lelystad zijn lastig te verenigen", zegt Van Nieuwenhuizen. "Aan de ene kant wil de Europese Commissie totaal aan het non-discriminatiebeginsel vasthouden, terwijl de ­Kamer vol gaat voor het selectiviteitsbeleid. Die eisen sluiten elkaar uit als je ze beide voor honderd procent toezegt. Ik moet dus een balans zoeken."

"In mei leggen we alles bij elkaar"
Dat betekent dat een deel van de vluchten op Lelystad van Schiphol zal worden overgenomen, maar dat er ook ruimte komt voor aanbieders van nieuwe vakantievluchten, herhaalt Van Nieuwenhuizen. Daarover moet ze nog overleggen met de coalitiepartijen. "Ik kan natuurlijk niet door als er überhaupt geen draagvlak is om iets naar Brussel te sturen. We hebben met elkaar afgesproken dat we dit proces nu verder aflopen. In mei leggen we dan alles bij elkaar en maken we een integrale afweging. Dus dan zal ik een overtuigend verhaal moeten hebben."

"Het wordt een puzzel. Het zal geen ongebreidelde groei zijn"

— Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur

De minister zegt dat Schiphol ook na 2020 zal moeten groeien. De luchthaven verliest anders de concurrentiestrijd met andere luchtvaartknooppunten in Europa. Tot en met 2020 mag Schiphol niet meer dan 500.000 vluchten per jaar verwerken. Dat aantal is nu al bereikt. Omwonenden en milieuorganisaties willen geen nieuwe groei tot 2023, maar volgens Van Nieuwenhuizen is dat onmogelijk. "Het wordt een puzzel. Het zal geen ongebreidelde groei zijn, zo van: vlieg maar raak, en het zal ook niet zijn: we zetten Schiphol op slot of we trekken de stekker eruit. Dat kan gewoon niet."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel