Nieuwe animaties vliegroutes Lelystad Airport boven provincie

FLEVOLAND • Ma 18 februari 2019 | 15:34 • Maandag 18 februari 2019 | 15:34

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft nieuwe animaties gemaakt van de geplande aanvlieg- en vertrekroutes van de vliegtuigen bij Lelystad Airport. In de video's is te zien over welke dorpen en steden de vliegtuigen zullen gaan vliegen als ze van en naar Lelystad Airport gaan.

Het starten en landen van vliegtuigen wordt bij voorkeur tegen de wind in uitgevoerd. Daarom kan de route over Flevoland per dag variëren. Volgens het ministerie komen de B+-routes het beste uit de bus, omdat het minst aantal inwoners dan last heeft van de vliegtuigen.

Bij de B+-routes zijn er twee mogelijkheden voor het vertrekken van de vliegtuigen. Zo vertrekken de vliegtuigen bij wind uit het westen in zuidwestelijke richting. Na Zeewolde draaien ze dan naar het oosten en stijgen ze door richting Biddinghuizen. Bij oostenwind vertrekken de vliegtuigen in een baan tussen Dronten en Swifterbant.

Buiten Flevoland
Ook zijn er animaties gemaakt voor de routes richting het noorden en het zuiden boven de rest van Nederland. Daarbij is inzichtelijk gemaakt waar wachtende vliegtuigen zich verzamelen, als de landingsbaan bijvoorbeeld niet vrij is. Dit wachtgebied is ingepland boven de omgeving van Lochem.

Opening
Volgens de laatste planning vertrekken de eerste vluchten in 2020 van Lelystad Airport. Of dat gaat lukken is onzeker, omdat sommige procedures zodanig veel vertraging hebben opgelopen dat luchtvaartmaatschappijen te weinig voorbereidingstijd hebben. Desondanks zegt minister Van Nieuwenhuizen dat ze er vertrouwen in heeft dat de planning gewoon gehaald wordt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel