Voedselhulp-stichting zit met handen in het haar

EMMELOORD • Ma 18 februari 2019 | 16:23 • Maandag 18 februari 2019 | 16:23

De Stichting Samen Zijn We Er Voor Elkaar maakt zich grote zorgen. Ze helpen naar eigen zeggen 167 huishoudens die het minder breed hebben aan extra voedsel, maar wellicht moeten ze binnenkort stoppen. De stichting doet dat namelijk vanuit huis en dat wil de woningbouwvereniging niet.

De stichting heeft daarom tot januari 2020 de tijd gekregen om te zoeken naar een ander pand. Maar dat is volgens voorzitter Maria Wendels niet zo eenvoudig. "We zullen dan in een pand moeten dat niet in het bestemmingsplan past. Daarvoor hebben we dan een vergunning nodig van de gemeente, maar die kost 6 á 700 euro. En dat geld hebben we gewoon niet."

Een samenwerking met de reeds bestaande voedselbank in Emmeloord zit er niet in. "De Voedselbank valt onder een landelijk bestuur", legt Wendels uit. "Zij willen om de zoveel maanden nieuwe vrijwilligers. En dus kan samenwerking met een externe club niet."

Directeur Tom Beurmanjer van woningbouwvereniging Mercatus laat weten dat hij het initiatief van de Stichting waardeert, maar dat dit niet in een woning kan. "We willen onder meer het risico uitbannen dat er iets gebeurt met de veiligheid van bijvoorbeeld vriezers. De elektriciteit is bedoeld voor een woning en dit is bijna een onderneming." Wel zegt de directeur toe dat hij mee wil zoeken naar een passende oplossing.

De gemeente Noordoostpolder laat weten dat de Stichting een huurder is van Mercatus en dat de 'woningbouwvereniging dus ook de leidende partij is in deze kwestie'. De vraag of de gemeente de Stichting op een andere manier kan helpen staat nog open.

Maria Wendels wordt er zelf inmiddels een beetje moedeloos van: "Alle instanties vinden het een prachtig initiatief, maar niemand helpt echt. Ik heb geen tranen meer over, want als er geen oplossing komt, moet ik 167 gezinnen nee gaan verkopen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel