Gerechtshof geeft manager Yarden zwaardere straf

ALMERE • Ma 18 februari 2019 | 19:18 • Maandag 18 februari 2019 | 19:18

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft maandag een voormalig financieel manager van uitvaartorganisatie Yarden veroordeeld tot 30 maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De 58-jarige Almeerder drukte tussen 2008 en 2016 ruim een miljoen euro achterover bij zijn voormalige werkgever.

Hogere straf
De gang naar het hof heeft daarmee nadelig uitgepakt voor de man. De rechtbank in Lelystad legde hem in 2018 een onvoorwaardelijke celstraf van 24 maanden op. De voorzitter van het hof waarschuwde de man twee weken geleden al bij de inhoudelijke behandeling: "Appelleren is ook riskeren". Het Openbaar Ministerie liet het hof toen weten dat het vonnis van de rechtbank echt het minimum was.

De ex-manager wilde zelf een lagere straf om zo snel mogelijk te kunnen beginnen met het terugbetalen van het geld aan de uitvaartorganisatie. Dit wil hij doen door te gaan masseren. Hij volgt momenteel een opleiding tot masseur. De man is persoonlijk failliet verklaard en krijgt een uitkering. Hij betaalt maandelijks 400 euro aan Yarden.

Luxe goederen
De man boekte veelvuldig geld over van Yarden naar zijn eigen rekening. Dat gaf hij uit aan allerlei luxe goederen, waaronder een dure auto, een paard, een dj-set en andere elektronica, kleding en vakanties naar Thailand. Ook liet hij zijn huis verbouwen en gaf hij zijn inmiddels ex-vrouw 'een bruiloft die ze nooit zou vergeten'. Het begon allemaal doordat hij naar eigen zeggen in financieel zwaar weer was beland na een eerdere scheiding. Daarna ging het overboeken maar door. "Ik wilde graag andere mensen blij maken."

Hogere premie
Bij een deel van het geld is het onduidelijk gebleven waaraan het is besteed. Daarnaast neemt het hof het de man zeer kwalijk dat klanten van Yarden door zijn toedoen wellicht nu een hogere premie moeten betalen. Door er een voorwaardelijke celstraf bovenop te doen, hoopt het hof ook dat de man niet nog eens in de fout zal gaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel