'Meer vissers raken dit jaar pulsvergunning kwijt'

URK • Di 19 februari 2019 | 11:27 • Dinsdag 19 februari 2019 | 11:27

Veel meer Nederlandse vissers dan werd aangenomen, dreigen nog dit jaar hun pulsvisvergunning te verliezen. Dat meldt de NOS na eigen onderzoek. Vorige week kregen 42 van de 80 visbedrijven nog te horen dat ze hun vergunning waarschijnlijk tot halverwege 2021 kunnen behouden. Dat zou het resultaat zijn van onderhandelingen in Straatsburg, maar dat blijkt nergens zwart op wit te staan. Veel Urker vissers maken gebruik van de pulstechniek met stroomstootjes.

In de akkoorden staat volgens de NOS dat vijf procent van de vloot van een land tot halverwege 2021 mag blijven vissen met pulstuig. Voor Nederland zou het gaan om tien tot vijftien schepen. Het ministerie van Landbouw en Visserij moet dan dit jaar al vergunningen beëindigen die voor onbepaalde tijd zijn afgegeven.

In de teksten staat: "Er zullen geen nieuwe licenties aan schepen worden afgegeven". De Nederlandse onderhandelaars draaiden die redenering om en lazen: "Alle bestaande vergunningen blijven geldig". Het probleem is alleen dat Nederland veel te veel vergunningen voor onbepaalde tijd heeft afgegeven om binnen de toegestane vijf procent te blijven. Juristen betwijfelen bij de NOS of de redenering van de Nederlandse onderhandelaars houdbaar is.

Minister Carola Schouten schrijft dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer dat ze de vissers nog geen duidelijkheid kan geven. De Kamer debatteert komende donderdag over de pulsvisserij.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel