Minister: weinig hoop op voorkomen pulsverbod

URK • Wo 20 februari 2019 | 22:22 • Woensdag 20 februari 2019 | 22:22

De kans dat Nederland er nog in slaagt een Europees verbod op de pulsvisserij te voorkomen of zelfs maar verzachten, is bijzonder klein. Minister Carola Schouten van Visserij vreest eerder een verdere aanscherping, zei ze tijdens een debat met de Tweede Kamer.

Schouten kan nog niet zeggen hoeveel pulsvissers voorlopig mogen blijven vissen en hoelang die overgangsperiode precies is. "De wedstrijd is nog gaande. Er is een beperkte mogelijkheid om duidelijkheid te geven."

De meeste Europese landen willen een verbod op pulsvissen, een vismethode waar veel Urkers gebruik van maken. Vooral Franse en Britse vissers vinden dat de methode waarbij vis met stroomstootjes wordt opgeschrikt, schade toebrengt aan het zeeleven. Vorige week maakten de Nederlandse onderhandelaars bekend dat 42 van de 80 visbedrijven tot juli 2021 door mogen vissen, maar uit onderzoek van de NOS blijkt dat dat er waarschijnlijk veel minder zijn.

Pulstechnologie niet gedeeld
De minister erkende in het debat dat Nederland zichzelf de afgelopen jaren in de vingers heeft gesneden door de innovatieve pulstechnologie niet met andere landen te delen. Vissers uit andere landen moesten met lede ogen aanzien hoe hun Nederlandse concurrenten met een fors lager brandstofverbruik vis vingen. Daardoor groeide het verzet en kon een succesvolle lobby tegen pulsvissen ontstaan.

Rutte naar Brussel
CDA-Kamerlid Jaco Geurts zei tijdens het debat dat premier Mark Rutte zich met de pulsvisserij moet bemoeien. De minister-president moet een laatste poging doen om te voorkomen dat er een Europees verbod komt. Verschillende andere partijen sloten zich aan bij het pleidooi om Rutte naar Brussel te sturen.

PVV-Kamerlid Barry Madlener begrijpt niet dat Rutte zich niet al veel eerder met het dossier heeft bemoeid. Dat geeft volgens Madlener het signaal af in Europa dat Nederland de belangen van de vissers helemaal niet zo belangrijk vindt.

Volgens minister Schouten heeft premier Rutte eerder al gezegd dat hij een rol zal spelen waar het zinvol is. Maar Schouten zegt dat dat niet altijd in de openbaarheid gebeurt.

'Strategische fout'
GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet vindt dat Nederland niet de schuld bij de Fransen moet leggen dat er een verbod komt. Zij vindt dat Nederland zelf inschattingsfouten heeft gemaakt. Zo was het volgens haar een strategische fout om te veel vergunningen voor pulsvissen af te geven.

Overigens is het verbod op pulsvissen nog niet definitief. De Raad van Ministers en het voltallige Europees Parlement moeten het nog goedkeuren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel